Portal 072info

Obilježen Dan Općinskog suda Zenica

Svečano je danas obilježen Dan Općinskog suda u Zenici.-Obilježavanje Dana Suda dio je tradicije uspostavljene prije punih pedeset godina i to je prilika da o nama progovorimo u pozitivnom svjetlu, što je naročito važno danas, kada se često spominjemo u negativnom kontekstu i senzacionalističkim vijestima, – istakla je prilikom današnje svečanosti predsjednica Općinskog suda u Zenici, Dijana Ajanović.

Prilika je to i da se zaslužnim saradnicima dodijele priznanja i zahvalnice. Posebnu zahvalnost na doprinosu pozitivnoj promociji i efikasnosti ove sudske institucije tokom protekle godine, uprava Suda je iskazala svojim službenicima, Ameli Vehabović, Lejli Telalović, Sanji Šoko, Ameli Đozo i Amri Direk.

Priznanje za izvanredne rezultate u radu i uticaju na jačanju povjerenja javnosti u nezavisno sudstvo, Justicijska lenta, ove godine je uručena sudiji Srećku Kokoru.

Okolnosti u kojima danas rade općinski sudovi, najčešće sa nedostajućim kadrom, usložnjene su, između ostalog, masovnošću komunalnih predmeta, kojima ponekad i nije mjesto na sudu.

120 hiljada je predmeta koji se odnose na zahtjeve za naplatu potraživanja komunalnih preduzeća i njihov se broj stalno povećava, upozorava predsjednica Suda, podsjetivši i građane i komunalna preduzeća, na mogućnost vansudske nagodbe.

U Općinskom sudu u Zenici danas rade 34 mosioca pravosudnih funkcija, šest ZK referenata i 120 raznih sudskih službenika. Sudije su i u ovim okolnostima, s krajem 2015. ostvarili normu sa 137 posto i uz to dostigli kvalitet od 94,4 posto, istaknuto je danas, uz Dan Općinskog suda u Zenici.  

Podijelite članak