Obilježen Međunarodni dan bijelog štapa u Zenici (FOTO)

Svjetski dan bijelog štapa se inače obilježava svake godine na 15. oktobar i to još od 1964. godine. Savez slijepih boraca u Zeničko-dobojskom kantonu je zbog tehničkih poteškoća ovaj dan obilježilo danas u prostorijama “Dom-porodica” u Zenici.

Kako ističe predsjednik Saveza slijepih boraca Ramo Muratović, “ovo je ujedno i naš dan već 12 godina od kako postoji Savez slijepih boraca Zeničko-dobojskog kantona. Imamo dobru suradnju sa svim udruženjima i savezima. Ove godine malo kasnimo zbog tehničkih razloga, ali to je opravdano. Želim zahvaliti ustanovi “Dom-porodica”, biblioteci i drugima koji nas podržavaju.”

Ovom prilikom uručeno je priznanje i zahvalnica “Dom-porodica” Zenica.

“Vidio sam da je vaš savez jedan od najvrijednijih, najažurnijih i, kako sam primjetio, jedno od najskromnijih udruženja. Ministarstvo je uvijek podržavalo vaš rad.

Naravno, sve se svodi na problem finacija, ali pokušavamo da ispoštujemo koliko toliko obaveze prema vama. Obećavam da ćemo i dalje pomagati koliko možemo, a ovih dana sam izdao naloge za plačanje vašeg druženja, a obećavam da će i naredne godine biti tako. Važe udruženje ne broji puno članova, ali imate puno problema”, rekao je prisutnima ministar za boračka pitanja Nedžad Lokmić.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je 23. oktobra 2008. godine usvojilo je Program obilježavanja značajnijih datuma iz oblasti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, te donijelo odluku da i BiH sudjeluje u obilježavanju 15. oktobra, Svjetskog dana bijelog štapa.

Izvor: zenit.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE