Portal 072info

Obilježena 24. godišnjica formiranja Prve brigade Zenica-303 viteške brdske brigade i Željezarskog bataljona (FOTO)

Na spomen-obilježju ispred direkcije Željezare Zenica danas je održana manifestacija povodom obilježavanja 24. godišnjica formiranja Prve brigade Zenica-303 viteške brdske brigade i željezarskog bataljona, a u organizaciji Gradskog odbora za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995 i Unije veterana Željezare Zenica.

Prustnim zvanicama i gostima obratio se Muhamed Begagić, ratni komadant 303 viteške brigade, koji je istakao značaj ovog datuma, te dodao: “Prije 24 godine u vrijeme agresije na našu domovinu, međunarodno priznatu državu Republiku Bosnu i Hercegovinu u Zenici su se dogodila dva bitna događaja. 13. maja formiran je Željezarski bataljon, a potom 18. maja formirana je Prva brigada Zenica. Bila je to jedna od prvih manevarskih jedinica Teritorijalne odbrane Republike Bosne i Hercegovine iz koje je izrasla 303 viteška brdska brigada, ali i druge zeničke jedinice”.

Poginulim boricma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine, delegacije Organizatora manifestacije položile su cvijeće na Spomen-obilježje palim borcima NOR-a 1941-1945 i to: Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Zenica, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca ZDK, Organizacija ratnih vojnih invalida Zenica, JOB “Unija veterana” Željezara Zenica, JOB “Unija veterana” ArcelorMittal, Gradski odbor za obilježavanje značajnih datuma odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, Grad Zenica, Gradski odbor SDA Zenica, Gradski odbor SDP Zenica, Stranka za BiH, Sindikat ArcelorMittal Zenica, Ministarstvo za boračka pitanja.

[Galleries 787 not found]
Podijelite članak