Obilježena godišnjica raspuštanja koncentracionih logora HVO-a u Žepču: “Istina mora izaći ‘na svjetlo dana'”

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

U povodu 31. marta, “Dana logoraša Žepča”, članica Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, “Udruženje logoraša Žepče”, obilježava 29. godišnjicu od raspuštanja koncentracionih logora HVO-a za stanovnike Žepča, Maglaja, Zavidovića, Teslića, danas su od 13.30 sati, bili okupljani ispred Čaršijske, Ferhat-pašine džamije u Žepču.

“S obzirom na to da se ove godine obilježavanje realizira u ramazanu, da postimo i očekujemo nagradu za našu borbu i istrajavanje na pravdi na ovom i na onom svijetu, časno obilježavamo žrtve i dešavanja u Žepču iz ’93. i ’94. Pravi i iskreni vjernici, bilo koje vjere, to s pravom očekuju, jer to im je obećano od Onoga koji svoja obećanja i istinu ne poriče”, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Iako početna ratna dešavanja 1992. godine, u kojima je Armija RBiH zajedno sa HOS-om i HVO-om branila ovu slobodnu teritoriju od agresora, nisu nagovještavala logore na području Žepča 1993. godine, političke strukture prvenstveno izvan države Bosne i Hercegovine, su se potrudile da to tako ipak ne ostane. U tim nečasnim nastojanjima 1993., ove strukture nisu prezale ni od uklanjanja nesitomišljenika, iskrenih boraca za Bosnu i Hercegovinu iz vlastitog naroda, a sami Bošnjaci se u te nove planove nisu uklapali, pa su za njih otvarani koncentracioni logori u i oko Žepča: Hangar, Silos, Prodavnica, u školama i privatnim kućama.

Bilo je toga, i to isto su pokazala i dešavanja ne samo u Žepču, nego i u Livnu, Mostaru, Konjicu, Stocu, Prozoru, Vitezu, Novom Šeheru… To nije bio naš doživljaj zajedničke države Bosne i Hercegovine, poručili su iz Saveza logoraša u BiH.

Iz Saveza su naglasili da su logoraši koji su prisutni na obilježavanjima, i koji su prošli logore širom BiH, najdirektnija potvrda da su te ispite položili.

“Istina, sve to ostavlja traga na čovjeku, ali kako istinski i spoznati nekoga ili nešto u životu, ako to ne osjetimo na vlastitoj koži. Najznačajnije i nakon svega je ostati čovjek, a logoraši Žepča to sigurno jesu i ostat će zauvijek, a to znaju i osjete i njihove iskrene i prave komšije. Međutim, logoraši moraju ispuniti svoju misiju, a ta misija je iznošenje istine “na svjetlo dana”, istine koja se dešavala na ovim našim prostorima, i od toga ne možemo i ne smijemo nikada odustati! Odustajanje od istine, vodi ka ponavljanju ‘starog ispita’ na kojem smo pali, a to sebi, zbog generacija koje dolaze, ne smijemo ponovo dopustiti”, naglasili su iz Saveza logoraša u BiH.

Istakli su da Savez logoraša u BiH, krovna organizacija logoraša države Bosne i Hercegovine, potvđuje njihovu opredjeljenost ka istini koja nema cijenu i koja je konačnim presudama Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, nedvojbeno i neovisno utvrđena, izvan BiH.

“Zajedno sa pozitivnim i konstruktivnim snagama bosanskohercegovačkog društva iz svih naroda, opredjeljenim ka iskrenom i stvarnom suživotu i saradnji, a ne ka formalnim i usiljenim rješenjima današnjice, koja po pravilu ne funkcionišu u životima nas malih, običnih ljudi, Savez logoraša u BiH nastavlja borbu za samo tu i takvu BiH, zajedničku državu iskrenih, dobrih Bosanaca i Hercegovaca, i mi se nećemo umoriti”, stoji u saopćenju Saveza logoraša u BiH.