Obilježeno 20 godina od masakra u Ahmićima (FOTO)

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

554634_4649690156033_1748025315_n

Tekst napisao: Emir Redžić

Danas 16. aprila 2013. godine je održan glavni program manifestacije povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima iz Ahmića.

Program je počeo u 11:45 na Šehidskom mezarju u Vitezu. Tu je proučen Jasin i dova. Zatim su se prisutni uputili u Ahmiće gdje je program nastavljen nakon klanjanja Podne namaza.

Imam džemata Ahmići, Mahir ef. Husić je poselamio prisutne i najavio goste koji učestvuju u programu. Nakon kratkog govora obratio se i glavni imam Medžlisa IZ Vitez Mihnet ef. Mehmedović. Mihnet ef. je naglasio važnost obilježavanja ovog datuma i sjećanja na stradale.

Ispred udruženja građana žrtava rata 92-95 “16. april” Ahmići se obratio predsjednik udruženja Elvedin Kermo. U nastavku su članovi hora “Selam” izveli par ilahija, te se prisutnima obratio Muftija travnički, mr. Nusret ef. Abdibegović.

Nakon pručene dove, prisutni su se uputili prema Donjoj džamiji u Ahmićima kako bi prisustvovali otvorenju novoizgrađenog Šehidskog spomen obilježja.

Čin otkrivanja su izvršili vakif Zaim Ahmić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović. Bakir Izetbegović se obratio prisutnima prigodnim govorom.

Izetbegović je u obraćanju kazao kako žrtve Ahmića nikada neće biti zaboravljene.

“Naše ubijene sestre, žene, braća, očevi, i najmlađa žrtva beba od tri mjeseca, u našim su mislima, a naša srca su sa njihovim porodicama. Naša istina ispisana je nevinom krvlju i ona je neuništiva. Mi nećemo zaboraviti šta se desilo, pamtit ćemo zauvijek, ali ne da bismo se svetili, pamtit ćemo zato što želimo da se nikad i nikome više ne ponove Ahmići, Foča, Višegrad, Srebrenica… u kojima su nevini bošnjački ljudi stradali”, kazao je Izetbegović.

Među gostima su bili i Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir, Potpredsjednici Federacije Bosne i Hercegovine Svetozar Pudarić i Mirsad Kebo. Oni su položili vijenac na spomen obilježje odavši tako počast ubijenim civilima 16. aprila 1993. godine.