756573A5 EFAE 4FCA 8F7C DC1AB603ECFC
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 25, 2021 @ 22:48
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

U velikoj sali Gradske uprave održana je svečana skupština povodom obilježavanja 50.godišnjice GSS Stanica Zenica.

NER FIT

Mlada i uvažena moderatorka svečanosti gospođica Ajša Luković se obratila prisutnima: “Pozdravljam prisutne, uvažene goste Gradske i Kantonalne vlasti, uvažene kolegice i kolege spasioce, članove GSS-a i sve prisutne goste. Takođe vam se zahvaljujem što ste se odazvali u ovolikom broju.


Zamolila bi prisutne da ustanu da bi se mogla intornirati BH himna.”

Nakon što je intonirana himna, Ajša je najavila predsjednika UO GSS Stanica Zenica Haris Adilović.
Haris se obratio riječima: “Prije nego počnem sa izlaganjem želim da se minutom šutnje i učenjem fatihe prisjetimo i odamo počast članovima, spasiocima Stanice Zenica i svim članovima GSS-a koji više nisu među nama, a dali su ogroman doprinos jačanju kapaciteta GSS-a.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Zadovoljstvo mi je što mi je pripala čast da se obratim prisutnima povodom obilježavanja jubileja 50.godišnjice Stanice.
Zahvaljujem se što ste odazvali, izdvojili svoje vrijeme i došli da svojim prisustvom uveličate jubilarnu 50. Godišnjicu naše Stanice.


Danas nećemo govoriti o politici, ni o tome da se gotovo 50 godina ništa nije promijenilo, GSS i dalje nema podršku nadležne vlasti i institucija jer GSS nije uvršten u zakon o spašavanju, nećemo govoriti o tome da članovi sebi kupuju odječu i većinu opreme, da snose sami troškove prevoza, smještaja i ishrane tokom odlaska na edukacije i u akcije…

Govorit ćemo o svijetlim primjerima gdje pojedinci koji obnašaju određene funkcije u Gradskim službama i sam Gradonačelnik gospodin Fuada Kasumović, kao i kantonalni Ministar Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK gospodin Arnel Isak imaju sluha i prepoznaju potrebu da pruže podršku onoliko koliko je u njihovoj moći.

A to su pokazali svojim prisustvom Ministar lično i predstavnici gradske vlasti.

Ne treba zaboraviti ni podršku privrednika i pojedinaca.


Apelujem na nadležne da budemo korak ispred da ne čekamo da se GSS uvrsti u zakon o spašavanju na Državnom nivou već da kroz stalnu saradnju poboljšamo uslove, pojačamo kapacitete i modernizujemo stanicu.

Već odavno se prepoznala potreba jakog, stručnog i modernog GSS na zapadu, ali i u zemljama okruženja.
Ovim putem se zahvaljujem svima koji su na bilo koji naćin pružili i pružaju podršku u radu i opstanku Stanice Zenica.”

Moderatorica Ajša najavljuje Zlatana Mikuša. Inače živuču, hodajuću legendu i enciklopediju GSS Stanica Zenica koji će nam iz svoje perspektive dočarati svoje viđenje GSS Stanica Zenica od 1971. do 1992., započeo je riječima: “Salih Gafić- Gafa prvi je načelnik GSS stanice Zenica, sa Ilijom Dilberom 1968. pokreće školovanje kadrova i formiranje stanice GSS-a u Zenici. Stanica je zvanično formirana 1971. god i 12 godina bez prekida Gafić kao načelnik vodi stanicu, a od 1974/75 polaže tečajeve za saveznog instruktora GSS-a u Sloveniji. Tako jačajuči strukturu stanice kroz obuke i edukacije članova.


Da bi 84. godine Gafić bio i u organizaciji obezbjeđivanja ZOI u Sarajevu, predvodi članove Stanice u brojnim akcijama i spašavanjima.


U period još naredih 10 godina predvodi Stanicu dovodeći je na visoki organizacijski I tehnički nivo.


Zijaf Gafić je načelnik Stanice i izboran za sportistu godine općine Zenica 1984. godine, a Stanica 1989. dobija plaketu načelnika i općine.


Prije rata Stanica je važila za jednu od najorganizovanijh i najopremljenijih stanica na našim prostorima.


Oprema Stanice bila je korištena i za potrebe vojske u toku rata.


Nakon rata članovi se ponovo ponovo okupljaju i formiraju GSS Stanica Zenica.
Gospodina Mikuša smo ispratili aplauzom i suzama u očima.

Takođe prisutnima se obratio i predsjednik Gorske službe spašavanja Federacije BiH, pohvalivši rad GSS Stanica Zenica i članove koji svojim radom i trudom postižu zavidne rezultete kroz edukacije, obuke i tečajeve, ali i učešćem u akcijama spašavanjima unesrećenih.

Predsjednik GSS Stanica Zenica je spomenuo i segment djelovanja GSS-a i kadrove kojim raspolaže GSS Stanica Zenica. Pa tako osim spašavanja i pružanja prve pomoći unesrećenima na nepristupačnim područjima, važna aktivnost GSS-a je edukacija i provođenje preventivnih mjera za unapređivanje sigurnosti i zaštite, a u cilju sprečavanja nesreća na nepristupačnim terenima, posebno planinarskih nesreća.


Segment djelovanja se proširio i na spašavanje sa drugih terena pa tako danas u GSS službu čine članovi osposobljeni za sve tehnike gorskog spašavanja i pružanja prve medicinske pomoći uključujući i spašavanja na vodi i pod vodom, spašavanja uz pomoć helikoptera, te potrage na nepristupačnim terenima uz pomoć potražnih pasa.

Svi članovi GSS su dobrovoljni članovi i za svoj rad ne primaju nikakvu naknadu u vidu plate.

GSS Stanica Zenica danas.
I ako uz skromna sredstva i slobodno se može reći lavovsku borbu pored toga što uspijeva da opstane, Stanica Zenice uspjela je da i školuje kadrove i u svom timu ima :

 • 7 registrovanih spasilaca,
 • 10 pripravnika, budućih spasilaca,
 • 35 članova obučenih za potražne akcije,
 • 4 spasilaca obučena za helikoptersko spašavanje,
 • 1 ljekar instruktor pri FGSS-u,
 • 1 instruktor skijanja,
 • 4 ronioca,
 • 40 članova obučenih za osnovno korištenje radio stanice,
 • 2 člana koji su planinarski vodiči A, B i C kategorije,
 • 5 članova koji su završili ljetni i zimski tečaj alpinizma,
 • 1 člana koji ima zvanje alpinste,
 • učitelje planinarstva,
 • socijalne pedagoge (osposobljene za rad sa djecom…),
 • 1 čan obučen za upravljanje dronom,
 • i na kraju ali ne manje bitno je K-2 tim, potražni tim Atos i Almir (potražni pas i vođa potražnog psa)…

Ne smijemo zaboraviti ni prisutnost žena u GSS što ranije nije bio slučaj. A čijim prisustvom je dat veliki doprinos razvoju.

Boju skupštini je dodao Jasir Smajić koji je bio zadužen za multimediu i koji je pored fotogalerije pripremio i slideshow fotografija koje su uz opis prikazale ovogodišnji rad Stanice Zenica.

Prije same dodjele zahvalnica obratio nam se i Anenes Voloder, “čovjek sa planine” istaknuti planinar, GSS-ovac, altruista, volonter, humanitarac, . Nakon čijih riječi su se mnogi u sali rado prisjetili starih vremena.

Prilka se iskoristila i za dodjelu Uvjerenja o uspješno završenom osnovnom tečaju za nestalim osobama.

Dodjelom povelja i zahvalnica završena je svečana skupština povodom obilježavanja 50.godišnjice GSS Stanica Zenica.

A neformalno slavlje i druženje sa prijateljima su nastavljeni u “klubu 072”

Gorska Služba Spašavanja Stanica Zenica
Gradska uprava Zenica
Gorska služba spašavanja Federacije BiH

LIDER