Objasnila nutricionistkinja: Kafa može izazvati uznemirenost

mlijeko kafa pixabay

Ispijanje kafe kod pojedinih ljudi može izazvati uznemirenost. Ukoliko ste jedna od ovih osoba, ovo mogu biti razlozi zbog kojih vam ne prija ispijanje kafa. Kako vaše tijelo reagira na kofein zavisi od brojnih faktora, kao što su koliko pijete, koliko ste osjetljivi, doba dana…

Prirodni stimulans

– Kofein je prirodni stimulans i jedan od njegovih glavnih efekata je da blokira adenozinske receptore, izazivajući povećanje dopamina, noradrenalina i glutamata – kaže nutricionistkinja Lamorna Holingsvort (Hollingsworth).

Postoji niz sličnosti između simptoma anksioznosti i simptoma previše kofeina.

– U kardiovaskularnom sistemu, ovo povećava krvni pritisak i broj otkucaja srca kod osobe. U centralnom nervnom sistemu, niže doze kofeina mogu poboljšati motoričku aktivnost i budnost, ali konzumiranje većih doza može da izazovu simptome anksioznosti – dodala je.

Prvi gutljaj

Kafa počinje da utječe na vaše tijelo skoro trenutno, a ti efekti dostižu vrhunac za sat.

– Za neke od nas ideja o kafi poslije večere je siguran način za nemirni noćni san. Ali za druge, dupli espreso je savršen način da završe večernji obrok. Zbog toga često osjećamo da od kofeina “drhtimo”, odmah nakon prvog gutljaja, i svjesni smo da se ovako osjećamo nekoliko sati nakon što smo ga popili – dodaje Holingsvort.

Ako ispijanje kafe izaziva osećaj anksioznosti, vjerovatno je dobra ideja da potpuno prestanete da je pijete.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE