Screenshot 1 81
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti
NER FIT

U Facebooku su istakli koje objave na ovoj društvenoj mreži imaju najveći broj pregleda u Sjedinjenim Američkim Državama, pa su tako među njima i one koje se odnose na hranu.

FIXGEHALT

Ovo je prvi izvještaj u kojem su sadržani podaci o tome koliko koja objava ima pregleda. Na listi 20 najviše pregledavanih objava jesu one o hrani. Pokazatelj za to jeste i objava sa sljedećim pitanjem: “Molim vas da završite ovu dilemu, da li se šećer može stavljati u špagete?”. Ova objava je pregledana 58,6 miliona puta i imala je 3,8 miliona komentara.

Na spomenutoj listi je još jedna tekstualna objava sa ovom porukom, ispisanom na engleskom jeziku: “Prve tri riječi koje vidiš su tvoja realnost”.

U Facebooku su ocijenili da je većina popularnih objava, kako su naveli, manje kvalitetnog sadržaja. Jasno su napravili razliku u broju pregleda, broju lajkova, broju komentara i broju podjela. Podaci se prikupljaju alatom Crowdtangle, a kojim je utvrđeno da Facebookom dominiraju desničarski, konzervativni stavovi. O ovome se izviještavalo i prošle godine.

LIDER

Iz ove kompanije su odbacili da je na njihovoj društvenoj mreži najviše objava sa političkim stavovima, tj. tvrde da je samo šest posto od ukupnog broja objava političkog karaktera. Naglasili su da je prilikom sačinjavanja pomenutog izvještaja u obzir uzeto to do koliko korisnika dospjeva jedna objava.

Izvještajem je obuhvaćeno vrijeme od aprila do juna ove godine. Nisu razmatrane reklamirane, plaćene objave čime se dopire do većeg broja korisnika društvenih mreža.

Dvije objave su označile kao posebno značajnim. Jedna je objava američkog predsjednika Joea Bidena nakon prvih 100 dana mandata, a u kojem je poručio: “Amerika se vraća”. Bila je šesta po broju pregleda.

Druga je bio petominutni videozapis o tome kako napraviti mali bazen za djecu. Ova objava je bila deseta po broju pregleda. Napomenuto je da veći broj pregleda imaju objave koje su postavljene u upitnom obliku, jer se time podstiče aktivnost drugih korisnika ove društvene mreže, piše BBC.