Objave rezultata popisa u BiH nema prije 1. jula

Predstavnici EUROSTAT-a, evropske agencije za statistiku, u našu državu ponovo dolaze u febraru, a bh. agencije za statistiku im ponovo nemaju ništa novo ponuditi, osim starih nesuglasica. Rezultati popisa stanovništva neće biti objavljeni uskoro, kažu iz federalne i republičke agencije za statistiku.

Tri godine nije bilo dovoljno da se objave rezultati, a upravo ti rezultati biće preduslov za aplikaciju BiH za ulazak u EU.

Prošlogodišnja posjeta prvog čovjeka EUROSTAT-a protekla je sramotno za bh. statističare.

Na rezultate popisa se čekalo više od dvije godine, a predstavnici federalnog i republičkog zavoda za statistiku nisu se mogli usaglasaiti oko pitanja 40. banalnog pitanja – ko je stalni a ko nije državljanin BiH.

Mjesec dana pred novi dolazak predstavnika EUROSTAT-a, nesuglasice i dalje dijele dva krovna zavoda za objavu rezultata.

Copy

“Za objavljivanje rezultata također je potrebno prihvatiti preporuku IMO tima iz jula 2015. godine. Da bi se do toga došlo mora doći do usaglašavanja jedinstvenog programa za obradu popisnih podataka, tako da dok se ne usaglasi taj program neće se moći objaviti ni konačni rezultati popisa”, rekao je Sanjin Imamović.

Iako jedna strana tvrdi da se opstrukcijom tog pitanja 40 doslovno može obrisati blizu 400 hiljada Bošnjaka iz evidencije, koliko i ima stanovnika da žive, školuju se ili rade van BiH, druga ipak u tome ne vidi problem, ali ni mogućnost da se u narednih pola godine rezultati objave.

“Nije došlo do usglašavanju po određenim pitanjima. Imali smo sastanak direktora i još uvijek su isti stavovi. Pred nama je vrijeme da se u skladu sa zakonom i sa metodologijom riješe te stvari”, komentarisala je Radmila Čičković.

Međutim, u slučaju da zaista dođe do toga, ti stanovnici bi izgubili neka od osnovnih prava, recimo ne bi mogli učestvovati u vlasti, a njihov status bi se promijenio iz rezidenta u nerezidenta, kažu demografi.

“Taj kriterij nije ušao u zakon iako oni tako tvrde, da jeste u zakonu popisa stanovništva. Isto tako IMO tim smatra da to nije najrelevatniji element za određivanje rezidentnog stanovništva”, izjavio je Hasan Zolić.

U međuvremenu, dok se pokušavaju dogovoriti, Dragan Čović je rezultate popisa najavio već za februar.

“I ja ću učiniti sve ako mognemo da do kraja drugog mjeseca, sukladno procedurama, objavimo popis stanovništva i da svi imamo jasne pokazatelje. Kako ćemo inače raditi na izbornom zakonodavstvu, na kojem također radimo paralelno ovih dana, jer će se kompletne aktivnosti vezati za taj popis stanovništva”, mišljenja je Dragan Čović.

Čović tvrdi, stručnjaci ga demantuju. Kažu da objave rezultata nema prije 1. jula.

Iako je objava rezultata faktički uvod za aplikaciju BiH za ulazak u EU, iz kojih će se uzimati podaci koje međunarodna zajednica bude zahtijevala od naše države, prema svemu sudeći na tu objavu ćemo sačakati još neko vrijeme.

ba.n1info.com

Prethodni članakU BiH broj saobraćajnih nesreća tri puta veći nego u Evropi
Sljedeći članakRukometni savez BiH produžit će ugovor sa Markovićem