Objavila NASA: Rusi požnjeli žito u vrijednosti od jedne milijarde dolara sa ukrajinskih polja

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Rusija je ove godine na ukrajinskim poljima požnjela žito u vrijednosti od jedne milijarde dolara, objavila je američka svemirska agencija NASA.

Istraživački projekt

Oko 5,8 miliona tona pšenice je požnjeveno na poljima u područjima koje nisu pod ukrajinskom kontrolom, objavio je NASA Harvest, program agencije za prehrambenu sigurnost i poljoprivredu, a prenijela njemačka agencija dpa.

NASA Harvest je u saradnji s nekoliko partnerskih ustanova radi istraživanja koristio satelitske podatke i modeliranje

ČITAJ JOŠ:  Na snagu stupa evropska zabrana uvoza naftnih derivata iz Rusije

Ukupno je na ukrajinskoj teritoriji ove godine požnjeveno 26,6 miliona tona pšenice, što je značajno više od prošlogodišnjih predviđanja, procjenjuju naučnici uključeni u istraživački projekt.

Zimski usjevi

Iako je to manje od prošlogodišnje rekordne žetve od 33 miliona tona, količina je i dalje blizu petogodišnjeg prosjeka od 27,9 miliona tona. Ukrajina nije imala pristup 22 posto žita u istočnom dijelu zemlje zbog ruske invazije.

Ukupno je 88 posto prošlogodišnjih zimskih usjeva požnjeveno u područjima koje nisu pod ukrajinskom kontrolom, prema NASA-i.

ČITAJ JOŠ:  Izvještaj WHO-a o humanitarnoj krizi u Ukrajini izazvao sukob SAD-a i Rusije

Žito koje nije požnjeveno uglavnom se nalazi na poljima u blizini ratne linije.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING