Tužilaštvo ZDK
AUTOR: P.D.
DATUM: sij 14, 2022 @ 11:35
KATEGORIJA: Crna Hronika

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST drugostepena presuda protiv Kovačević Melise zbog sticaja krivičnih djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja, produženog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi i krivičnog djela primanje nagrade i drugih oblika koristi za trgovinu uticajem.

Kantonalni sud u Zenici, postupajući po žalbi Kantonalnog tužilaštva Zenica, dana 10.12.2021. godine, donio je presudu kojom se uvažava žalba Kantonalnog tužilaštva Zenica, te se prvostepena presuda preinačava u pogledu odluke o kazni tako što se optužena Kovačević Melisa, za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZ FBIH primjenom ovog člana, te člana 49. KZ FBIH, utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 10 (deset) mjeseci, za produženo krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. KZ FBIH, primjenom ovog člana, te člana 49. KZ FBiH, utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine i 7 (sedam) mjeseci i za krivično djelo primanje nagrade i drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 382. stav 3. u vezi sa stavom 2. KZ FBiH, utvrđuje kazna zatvora od 1 (jedne) godine i 2 (dva) mjeseca, te se primjenom prednjih odredbi, te člana 54. KZ FBiH, osuđuje na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) godine i 6 (šest) mjeseci. 

U ostalom dijelu prvostepena presuda se potvrđuje.

Podsjećamo, Općinski sud u Kaknju, dana 13.09.2021. godine, donio je osuđujuću presudu protiv Kovačević Melise zbog sticaja krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 1. KZFBiH, zbog produženog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 380. stav 1. KZ  FBiH, te zbog krivičnog djela primanje nagrade i drugog oblika koristi za trgovinu uticajem iz člana 382. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, sve u vezi sa članom 54. KZ FBiH, kojom joj je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 1 (jedne) godine. 

Tekst se nastavlja nakon reklame

Istom presudom optužena je obavezana na plaćanje troškova krivičnog postupka u paušalnom iznosu od 200,00 KM, te joj je izrečena mjera zabrane obavljanja funkcije sudije u trajanju od 5 (pet) godina te oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom.

LIDER