Objavljen interni dokument EU: Prijedlog sankcija za zvaničnike RS

Objavljeno:

Evropska unija bi trebalo da razmotri sankcije entitetu RS i da uskrati finansijsku podršku ako kriza u BiH nastavi da se pogoršava, navodi se u internom dokumentu EU u koji Reuters ima uvid.

“Bosna prolazi kroz svoju najgoru političku krizu od kraja balkanskih ratova 1990-ih, pri čemu su bosanski Srbi izazivali državne institucije u sklopu svojih dugogodišnjih nastojanja da se otcijepe i na kraju pridruže susjednoj Srbiji”, navodi Reuters.

U internom dokumentu koji je pripremila spoljna služba EU za ministre vanjskih poslova EU navodi se da bi trebalo razmotriti zabranu putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika RS-a ako političari bosanskih Srba nastave nastojati da preuzmu ovlasti od centralne države.

Poslanici u RS-u glasali su 10. februara za formiranje posebnog tijela za izbor sudija i tužilaca, čime su region efektivno povučen iz najviše pravosudne institucije u državi u sklopu separatističke agende.

U dokumentu EU se također navodi da bi sankcije mogle biti proširene na “druge aktivnosti koje predstavljaju prijetnju državi”, iako bi one trebale ostati kao posljednje sredstvo.

“EU bi mogla odlučiti da iskoristi svoju finansijsku pomoć kao polugu“, navodi se u dokumentu, ništa u što je EU uložila nekih 1,5 milijardi eura (1,69 milijardi dolara) i sredstva koja je obezbijedila Bosni.

Dokument daje mogućnosti ministrima vanjskih poslova EU kada se sastanu kako bi razgovarali o Bosni na sastanku zakazanom za 21. februar.

Njemačka je već pozvala na sankcije lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, ali Mađarska tvrdi da bi takve mjere bile kontraproduktivne jer EU nastoji uvesti Bosnu i pet drugih balkanskih zemalja u blok.

Sjedinjene Američke Države su 5. januara uvele nove sankcije Dodiku. Američko Ministarstvo finansija optužilo je Dodika, koji je već pod drugim ovlastima podložan američkim sankcijama, za korupciju i prijetnju stabilnosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

K.H. | 072INFO
K.H. | 072INFO
Portal 072info.com najčitaniji je internet portal u Zeničko-dobojskom i Srednjobosanskom kantonu, ali i šire sa četiri miliona mjesečnih posjeta (garantuje Google Analytcs) i najpopularniji portal na društvenim mrežama gdje nas prati 200.000 ljudi!

Podijelite članak:

spot_img
spot_img
spot_img

Popularno

Još sličnih objava
VEZANO

Ćamil Duraković se kandiduje za predsjednika manjeg bh. entiteta

Raspisani su Opšti izbori 2022. godine, a Ćamil Duraković,...

Šta sve znamo o Putinovoj ljubavnici? Ko je zapravo Alina Kabaeva

Rusija je već pod neviđenim sankcijama i sada bi...

Stabilizirala se situacija sa suncokretovim uljem u EU, stižu i pošiljke iz Ukrajine

Tržište suncokretovog ulja u EU stabiliziralo se proteklih sedmica...