Objavljen javni konkurs za prijem 57 kandidata za profesionalnu vojnu službu

Ministarstvo za odbranu Bosne i Hercegovine objavilo je javni konkurs za prijem 57 novih kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira u Oružanim snagama BiH. Na javni konkurs će se moći prijaviti svi koji su završili fakultet i neće imati više od 27 godina u momentu potpisivanja ugovora sa OSBiH (nakon završene obuke u trajanju od 44 sedmice). Konkurs ostaje otvoren 28 dana od dana objave.

Ova aktivnost produkt je dvogodišnje saradnje Ministarstva za odbranu BiH, Ureda vojnog atašea Britanske ambasade u Sarajevu i NATO štaba u Sarajevu, čime je uveden novi sistem odabira i obuke mladih oficira u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, pod nazivom Odabir lidera za budućnost.

Osim regrutiranja mladih oficira iz reda vojnika i podoficira, novi način odabira nudi priliku i mladim, školovanim ljudima iz civilstva da se prijave kao kandidati za oficire.

Svi kandidati morat ce proći transparentan, anoniman i vrlo zahtjevan proces odabira koji testira njihov liderski potencijal. U prvoj fazi odabira kandidati se testiraju iz općeg znanja, engleskog jezika i fizičke spremnosti. U drugoj fazi testiranja, svi kandidati koji su prošli fazu jedan mogu očekivati petodnevno intenzivno testiranje iz više disciplina, uz punu anonimnost i transparentnost procesa testiranja, navodi se u saopćenju.

Prisutnima na konferenciji su se obratili ministrica za odbranu BiH Marina Pendeš, zamjenik načelnika ZŠ OSBiH za resurse, generalmajor Senad Mašović te predstavnici prve generacije oficira odabranih i obučenih kroz projekat prijema oficira u OSBiH, potporučnik Igor Emkić i potporučnik Aldijana Ratković.

Copy
Prethodni članakPrvi put nakon 98 godina: Kultne ‘starke’ imaju novi dizajn
Sljedeći članakKako je biti ljubavnica saznajte od ljubavnica!