Portal 072info

Objavljen snimak hapšenja Fikreta Abdića: Okupljeni uzvikivali “živio Babo”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su danas načelnika općine Velika Kladuša Fikreta Abdića i još pet osoba, zbog zlouoptrebe položaja.

Abdićevom hapšenju prethodio je pretres zgrade Općine u sklopu akcije kodnog naziva “Mreža”.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Radi se o akciji usmjerenoj protiv više uposlenika Općine koji se dovode u vezu sa zloupotrebom položaja.

Današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti, objavljeno je na službenoj stranici tog tužilaštva.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Kako je medijima iz Tužilaštva USK ranije potvrđeno, riječ je o sumnji u zloupotrebu položaja i povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Objavljen je i video snimak hapšenja Fikreta Abdića, na kojem se vide okupljeni građani ispred zgrade opštine, gdje su uzvikivali parole, između ostalih i onu “Živio Babo”…

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
072 Mirza Husetic 1

Tužilaštvo USK vodi istragu o krivičnim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

Kako se navodi, u tim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica, a osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga.

Također se sumnja da je načelnik općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

– U konačnici se sumnja da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine Velika Kladuša za 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena – navode iz Tužilaštva USK


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 4
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Sretan rođendan Babo – Na Facebooku promotivni spot posvećen Fikretu Abdiću načelniku općine Velika Kladuša koji je u zatvoru zbog korupcije

072info.com

Odbrana Fikreta Abdića traži izuzeće tužilaštva i suda u Bihaću

072info.com

Jednomjesečni pritvor Fikretu Abdiću

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6