Objavljen snimak hapšenja Fikreta Abdića: Okupljeni uzvikivali “živio Babo”

Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapsili su danas načelnika općine Velika Kladuša Fikreta Abdića i još pet osoba, zbog zlouoptrebe položaja.

Abdićevom hapšenju prethodio je pretres zgrade Općine u sklopu akcije kodnog naziva “Mreža”.

Radi se o akciji usmjerenoj protiv više uposlenika Općine koji se dovode u vezu sa zloupotrebom položaja.

Današnja akcija je rezultat višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja se vodi protiv sedam fizičkih i jednog pravnog lica, gdje se osumnjičenima stavlja na teret sumnja da su počinili više produženih krivičnih djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i povrede ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti, objavljeno je na službenoj stranici tog tužilaštva.

Kako je medijima iz Tužilaštva USK ranije potvrđeno, riječ je o sumnji u zloupotrebu položaja i povredu ravnopravnosti u obavljanju privredne djelatnosti.

Objavljen je i video snimak hapšenja Fikreta Abdića, na kojem se vide okupljeni građani ispred zgrade opštine, gdje su uzvikivali parole, između ostalih i onu “Živio Babo”…

Tužilaštvo USK vodi istragu o krivičnim djelima počinjenim od 2016. godine do danas, koja se odnose na radnje općinskog načelnika, državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša i odgovornog lica u osumnjičenom pravnom licu u postupcima javnih nabavki u kojima je Općina Velika Kladuša ugovorni organ.

Kako se navodi, u tim postupcima je osumnjičeno pravno lice kontinuirano dovođeno u povoljniji položaj u odnosu na druga pravna lica, a osumnjičeni su izbjegavali provođenje otvorenog postupka javnih nabavki i suprotno Zakonu o javnim nabavkama BiH, primjenom direktnog sporazuma birali isključivo osumnjičeno pravno lice kao izvršioca usluga.

Također se sumnja da je načelnik općine Velika Kladuša iskorištavao svoj službeni položaj u periodu od 2017. godine do kraja 2019. godine i protivno Zakonu o državnoj službi u USK i Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u USK uvećavao plaće i isplaćivao nagrade pojedinim državnim službenicima zaposlenim u Općini Velika Kladuša, te da je protivno ovim zakonima unaprijedio na viša radna mjesta nekoliko državnih službenika zaposlenih u Općini Velika Kladuša.

– U konačnici se sumnja da je dvoje osumnjičenih u periodu od 2016. godine do danas iskorištavalo svoj službeni položaj pri izradi, donošenju i proglašenju budžeta Općine Velika Kladuša za 2017., 2018., 2019. i 2020. godinu i uvrštavali u ove budžete grantove za dva neprofitna pravna lica bez jasnih namjena i pravdanja sredstava. Predmetna sredstva su i isplaćena – navode iz Tužilaštva USK

Prethodni članakBh. građani u Crnu Goru mogu samo uz negativan test na koronu
Sljedeći članakZENIČKI SUD PRESUDIO: Štrajk “Zenicatransa” nezakonit, naložena deblokada stanice