Portal 072info

Objavljena baza Panama Papersa: Na listi direktor Bosnalijeka i bivši ambasador BiH u Kini

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara objavio je bazu podataka sa imenima osoba i firmi koji su se pojavili u dokumentima advokatske firme Mossaca Fonsece, odnosno u aferi Panama Papers.

 

Među bh. državljanima čija su imena objavljena večeras su Edin Smajić, Nedim Uzunović, trenutni direktor Bosnalijeka, i Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini.

Oni su se pridružili listi na kojoj se od ranije nalaze zvornička kompanija “Alumina” i Vid Jakšić iz Zvornika.

Ipak, treba napomenuti da ovo nije konačni spisak za BiH, već rezultat prvobitne pretrage, dok će ostala imena biti objavljena nakon detaljnijeg pretraživanja. Na listi se nalaze i imena nekih dioničara, ali interni dokumenti i emailovi nisu objavljeni.

Dokumenti “Panama Papers” koji su procurili iz panamske advokatske firme Mossack Fonseca sastoje se od 2,6 terabajta podataka, 11,5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija.

Dokumenti nazvani “Panama Papers” stigli su do njemačkog dnevnog lista Süddeutsche Zeitung iz Minhena odakle su podijeljeni s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara iz Washingtona i drugim medijima, uključujući BBC i The Guardian. Riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikada susreli.

I Međunarodni konzorcij novinara-istražitelja (ICIJ) došao je do više od 11 miliona dokumenata vezanih za transakcije u i iz offshore kompanija koje su se vršile u posljednjih 40 godina. U dokumentima se spominje 12 aktuelnih i bivših svjetskih lidera, 128 političara i javnih dužnosnika, milijarderi, slavne osobe, sportske zvijezde…

Podaci sežu gotovo 40 godina unatrag, od 1977. do kraja 2015., a uključuju i 214.000 offshore pravnih subjekata. Ovo je najveći finansijski skandal posljednjih godina koji nosi naziv “Panamski dokumenti” ili “Panama papers”.

Avaz

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box