Objavljena dugoročna vremenska prognoza za BiH

ederalni hidrometerološki zavod BiH objavio je vremensku prognozu naredni period.

Prema aktuelnim prognostičkim kartama, od 10.04. do 24.04.2017. godine u Bosni i Hercegovini se očekuje promjenljivo vrijeme, sa smjenama sunčanih i nestabilnih perioda praćenih povećanom naoblakom i kišom, na planinama moguće sa kratkotrajnom slabom susnježicom.

Padavine, ne suviše jakog intenziteta, izgledne su u utorak 11.04., nešto izraženije na sjeveru zemlje, u Hercegovini pretežno u vidu poslijepodnevnih lokalnih pljuskova.

Temperaturni režim djelimično će se izmijeniti, sredinom sedmice, nakon prolaska pogoršanja, jutra će biti hladnija uz slabu mogućnost za pojavu kratkotrajnog mraza pri tlu. Tokom dana će i dalje biti dosta toplije.

Jutarnje temperature zraka kretaće se od 1 do 4 u unutrašnjosti zemlje, na jugu od 5 do 9, maksimalne dnevne dostizaće vrijednosti između 14 i 19 u Bosni, na jugu do 22 °C.

Nakon par dana sa povećanom naoblakom, krajem vikenda očekuju se slabije padavine.

Od 17.04. izgledne se slične vremenske prilike. Moguće je da početak naredne sedmice bude sa najhladnijim jutrom u ovom prognoznom periodu, kada bi se temperature nakon razvedravanja, u ponedjeljak mogle spustiti do -3 °C u unutrašnjosti zemlje.

N1