Objavljena knjiga “Bosna i Hercegovina u britanskoj politici od 1857. do 1878. godine” Edina Radušića

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

knjiga

“Bosna i Hercegovina u britanskoj politici od 1857. do 1878. godine – Od branitelja i zaštitnika do tužioca i sudije” naziv je obimnog djela iz diplomatske historije autora dr. Edina Radušića, koje je nedavno izašlo iz štampe u izdanju Instituta za istoriju Sarajevo.

U historiografiji do sada nije postojalo naučno-istraživačko djelo o Bosni i Hercegovini u britanskoj politici od 1857. do 1878. godine, već su samo neki dijelovi ovog naučnog problema obrađivani u sklopu drugih tematskih okvira. Britanska politika u tzv. “Istočnom pitanju” u 19. stoljeću bila je okvirno definirana njenim primarnim ciljem – očuvanjem mira i stabilnosti u Evropi, bez čega nije bilo moguće održavanje britanskih poliitčkih interesa i uspješne trgovine.

Kako su konkretni britanski interesi u jugoistočnoj Evropi i na Bliskom istoku bili zaštita britanske trgovine na Mediteranu i Levantu i osiguranje puta za Indiju, to se sredinom 19. stoljeća Velika Britanija pojavljuje kao glavni prijatelj i saveznik Osmanskog carstva, s identičnim ciljem kao što je bio onaj osmanske države – očuvanje nezavisnosti Osmanskog carstva i njegovog teritorijalnog integriteta.

(Fena)