Objavljena lista najpametnijih i “najglupljih” nacija: Evo gdje su Bosanci

istrazivanje najpametnija nacija
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U medijima se pojavila karta Europe na kojoj su otkrivene prosječne vrijednosti koeficijenta inteligencije za sve europske narode.

Mapa vrlo slikovito pokazuje kako su narodi Istoka, a posebno Balkana bitno niže inteligencije od naroda Zapada, a Srbi, Crnogorci i Albanci su među “najglupljima”, objavio je National Geographic.

To je naravno dovelo do rasprave kako u Srbiji tako i u regiji. Mapu je izradio češki lingvist Jakub Marijan i objavio je na svom blogu www.jakubmarian.com, pri čemu je koristio podatke iz kontroverznih istraživanja Richarda Lynna i Tatua Vanhanena.

ČITAJ JOŠ:  Virosolog Šukrija Zvizdić: Dolaskom jeseni epidemiološka situacija se usložnjava

Prosječna inteligencija građana Srbije iznosi 90, Makedonije 91, Bosne i Hercegovine 93, Hrvatske 98, koliki je IQ i u Sloveniji. Lošije od Srbije su prošle samo Crna Gora sa 86, kao i Albanija sa 82, što je najniži IQ u Europi.

Istovremeno, Grčka i Bugarska imaju 93, Ukrajina ima 94, Poljska 96, Španija 97, a Rusija 97. Na Zapadu Europe je stanje u prosjeku bolje, Francuska i Norveška 98, Njemačka, Švedska i Velika Britanija 99, dok je najveća inteligencija u Finskoj 101.

ČITAJ JOŠ:  Od danas nove mjere u ovom kantonu: Ograničava se rad ugostiteljskih objekata, moguć prelazak na online nastavu

Ove brojke su za potrebe mape preuzete iz knjige Inteligencija, jedinstveni konstrukt društvenih nauka koju su napisali britanski znanstvenik Richard Lynn i Tatu Vanhanen.

Prema tablici koju su dobili, stanje u Europi je daleko bolje i više ujednačeno nego u nerazvijenom dijelu svijeta gdje su ove vrijednosti ponekad i ispod 70, dok, na primjer, Sjedinjene Američke Države imaju prosjek od 97.

Ova knjiga, inače, pored razvrstavanja naroda po pameti, ukazuje i na to da je IQ u velikoj mjeri povezan s rezultatom pojedinih nacija na testovima kao što su PISA ili TIMSS, koji mjere obrazovanost populacija.

ČITAJ JOŠ:  Tradicionalne nošnje naroda u BiH: Bogatstvo i ljepota ogledaju se u različitosti

Međutim, istraživanja Lynna i Vanhanena na kojima se mape temelje, a posebno u odnosu na potencijalne posljedice dijeljenja naroda na gluplje i pametnije, oštro su napadana od drugih znanstvenika kao metodološki problematična, objavljeno je na National Geographicu.

Mapa Europe sa prikazom inteligencije nacija  - undefined
Foto: Twitter: Mapa Europe sa prikazom inteligencije nacija
GODISNJICA
MARKETING