Objavljena lista najsretnijih i najtužnijih zemalja svijeta

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Gallup je objavio najnovije istraživanje o razini zadovoljstva građana zemalja diljem svijeta, a po prvi put na listi 10 najsretnijih zemalja nalaze se samo zemlje Latinske Amerike.

Prvi je tako na listi Paragvaj, s indeksom sreće 89, a slijede Kolumbija, Ekvador i Guatemala s indeksom 84. Zadnji na listi najsretnijih su El Salvador i Nikaragva s indeksom sreće 81.

S druge strane, na listi zemalja s najnižim indeksom sreće prevodi Sudan (47), čiji su građani najmanje zadovoljni, slijedi Tunis s indeksom 52, a na ovoj listi nalaze se i dvije zemlje iz regije: Srbija na četvrtom mjestu, s indeksom 54, te Bosna i Hercegovina na šestom mjestu s indeksom sreće 55.

Najbolje na listi “najtužnijih” stoji Afganistan, s indeksom 55, a Hrvatska je tom popisu, s indeksom 57, umaknula za dlaku.

sreca1

Istraživanje je provedeno za 2014. godinu, a neka od pitanja koja su postavljana glase: “Jeste li se jučer osjećali dobro i odmorno?”, “Jesu li se prema Vama jučer odnosili s poštovanjem?”, “Jeste li se jučer smiješili ili smijali?”, “Jeste li jučer naučili nešto novo ili radili nešto zanimljivo?”, “Jeste li uživali…?”, i tako dalje.

Ukupni indeks sreće za 2014. iznosi 71, a Gallup izvještava da se taj pokazatelj uglavnom zadnjih godina održava na istoj razini. Prošle je godina zemlja s najnižim indeksom sreće bila Sirija, no autori istraživanja napominju da Sirija ovaj put uopće nije ušla na listu zbog problema s prikupljanjem podataka, prenosi Index.

sreca2

Istraživanje se provodi telefonskim putem i uživo, u svakoj zemlji ispitano je oko 1000 građana, starijih od 15 godina.

bh-index.com