Objavljena SMS prepiska ucjena / Begić zatražio saslušanje funkcionera SNSD-a i kćerke Milorada Dodika

41D9349E B302 4E0F AC10 1431111036FE
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Ivan Begić, čiji privatni video je objavljen nedavno, podnio je krivičnu prijavu protiv urednika informativnog programa Alternativne televizije Banjaluka, Nenada Trbića, direktora te televizije, Srđana Kevca, i Milana Šekare, urednika portala atvbl.com. Prijava je, kako se u njoj navodi, podnesena zbog krivičnih djela povreda ravnopravnosti građana, izlaganje opasnosti, neovlašteno korištenje ličnih podataka i javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, a u vezi sa krivičnim djelom ucjena, piše Oslobođenje.

Advokati koji zastupaju Begića zatražili su od ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske da budu dostavljena imena policajaca koji su vršili službene radnje kao i spisak preduzetih službenih aktivnosti, nakon prijavljivanja ucjene preko SMS poruka koje je Begić prijavio u septembru. Od Tužilaštva je, kako piše Gerila.info, traženo i da dostavi spisak do sada u ovom predmetu preduzetih aktivnosti.

Isti izvor navodi i to da se znaju imena osba koje su slala poruke Begiću zahtjevajući prvo 500.000 a zatim i 1,5 miliona eura u zamjenu za neobjavljivanje eksplicitnog privatnog video sadržaja koji ga kompromituje, te da iste osobe vode i neke od novootvorenih internet sajtova na kojima se objavljuju prorežimski tekstovi i saopštenja.

Begić je potvrdio za Gerila.info da je tražio da Tužilaštvo kao svjedoke sasluša Goricu Dodik, kćerku Milorada Dodika, Dragoslava Topića, odbornika SNSD-a u Skupštini grada Banjaluka i Mladena Ilića, SNSD-ovog predsjednika Skupštine grada Banjaluka, zbog toga što su oni na društvenim mrežama najavljivali objavljivanje spornog video snimka.

Nakon toga se oglasila i kćerka Milorada Dodika:

“Begić traži da svjedočim i jedva čekam da kažem istinu, samo me zanima hoće li on objaviti moje svjedočenje s obzirom da istinu ne objavljuje”.

Gerila.info je objavila i SMS prepisku.

CFF4490B EC03 416E B1CE DF048915E4AA