Objavljene fantastične fotografije dijela Marsa koji je dobio naziv po mjestu u BiH

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NASA-in vanzemaljski helikopter Ingenuity je letio 12 metara od površine Marsa i snimio fantastične fotografije. Riječ je o roveru Perseverance koji je poslat u krater Jezero, koji je dobio ime po mjestu iz BiH.

Tokom svog 51. leta, eksperimentalna letjelica s rotorima raspona od 1,2 metra uzdigla se na vrh brda odmah iza ruba kratera Belva.

Na fotografijama koje je snimio Ingenuity vide se tragovi istraživanja Marsa.

Foto: Twitter

Foto: Twitter

Na desnoj i lijevoj strani slike Ingenuityja vide se krajevi dvije noge svemirske letjelice dok lebdi u zraku. U sredini, desno od male sive stijene, može se vidjeti mala sjena Ingenuityja na tlu.

Foto Twitter

Foto Twitter

Možda je najuočljiviji NASA-in rover Perseverance, koji je sletio s Ingenuityjem u februaru 2021. s primarnim ciljem traženja potencijalnih dokaza o prošlom mikrobiološkom životu na Marsu — ako je ikad postojao. Rover veličine automobila sa šest kotača nalazi se u gornjem lijevom uglu. Također, može se uočiti trag rovera.

Kada su rover i njegov stajni trap pali kroz Marsovu atmosferu prije niza izazovnih manevara slijetanja, krhotine poput žica i izolacije bile su razbacane po pustinji. Odmah ispod rovera može se uočiti ono što NASA naziva “mali komad krhotina”.

Svi veliki pogledi iz zraka Ingenuityja neočekivani su dar. Planeri misije nadali su se da će moći dobiti pet letova iz malog helikoptera. Sada ih je premašio 50, a planirano ih je mnogo više.

“Eksperimentalni istraživač Marsa trenutno leti iznad zahtjevnijeg terena, regije prepune dina, stijena, okružene brdima na kojima bismo mogli ručati”, objasnio je Josh Anderson, voditelj NASA-inih operacija Ingenuity prije nekoliko sedmica, piše Mashable.

Rover Perseverance je sletio u krater Jezero

NASA je odabrala krater Jezero kao mjesto slijetanja rovera Perseverance. Znanstvenici vjeruju da je to područje nekada bilo preplavljeno vodom i da je bilo dom drevne riječne delte.

Proces odabira mjesta slijetanja uključivao je kombinaciju članova misije i naučnike iz cijelog svijeta, koji su pažljivo ispitali više od 60 lokacija kandidata na Crvenom planetu. Nakon iscrpnog petogodišnjeg proučavanja potencijalnih lokacija, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i privlačnost, Jezero se izbilo na vrh.

Krater je ime dobio još 2007. godine od Međunarodne astronomske unije (International Astronomical Union – IAU) zbog sličnosti mjesta gdje se rijeka ulijeva u Plivsko jezero na lokalitetu ade kod jajačkog Jezera.

Klix