OBJAVLJENI ZVANIČNI PODACI: Gdje su “otišla” 24 miliona KM poreznih obveznika

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Bosna i Hercegovina ima ukupno 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava u svijetu. Od toga su 44 ambasade, šest generalnih konzulata i šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama.

U navedenim diplomatsko-konzularnim predstavništvima ima ukupno 253 zaposlenih. Koliko sve to košta porezne obveznike u BiH? Podatke je dostavilo Ministarstvo vansjkih poslova.

Iznos troškova na stavci neto plata za cijelu DKP mrežu u 2019. godini iznosio 13.740.500,00 KM. Kada su u pitanju troškovi na stavci naknada za cijelu DKP mrežu u prošloj godini iznosio je 10.266.690,00 KM, što znači da su bh. građani ukupno izdvojili nešto više od 24 miliona KM.

Diplomate kojima se završi misija u u inostranstvu a koje su u radnom odnosu u Ministarstvu vanjskih poslova vraćaju se na radna mjesta i poslove koje su obavljali prije imenovanja.

Oni koji nisu bili u radnom odnosu vraćaju se svojim poslovima koji nemaju veze sa Ministarstvom vanjskih poslova, piše Faktor.ba.

Nema neraspoređenih ambasadora u MVP, samo tri osobe (dva ambasadora i jedna generalna konzulica), usljed pandemije koronavirusa čekaju uspostavljanje saobraćaja kako bi preuzeli dužnosti na destinacijama na koje su imenovani.