Objavljeno kada će Evropa uvoziti više automobila nego što ih izvozi

automobili prodaja 1 696x376 1
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

O tome da su radna mjesta u evropskoj autoindustriji ugrožena piše se naveliko. S električnom tranzicijom mnoge komponente neće više biti potrebne, a to se prije svega odnosi na kompleksne motore s unutarnjim sagorijevanjem.

Drugi je problem div s istoka, odnosno Kina, koja sve agresivnije ulaže u autoindustriju i sprema se pokoriti svjetska tržišta.

Čak i evropski proizvođači hrle tamo jer su troškovi proizvodnje niži, a i na izvoru su najnovije tehnologije baterija.

ČITAJ JOŠ:  Zbog poskupljenja plina Evropljani strahuju da će dobijati veće račune za grijanje

Prema studiji PwC-a, Evropa se nalazi pod sve većim pritiskom, s potencijalno ozbiljnim posljedicama.

Proizvođači su sada suočeni s izuzetno oštrom konkurencijom iz Kine, a konsultantska firma PwC najavljuje da će Evropa uvoziti više automobila nego što će izvoziti već od 2025. godine.

Dok kineski proizvođači prodaju sve više električnih vozila u Evropi, i evropski i američki proizvođači sve više premještaju svoju proizvodnju električnih vozila u Kinu, prenosi Hak revija.

Prošle godine evropski proizvođači automobila izvezli su samo 35.000 električnih vozila iz Kine u Evropu (primjer je Dacia Spring Electric, koja se proizvodi u Kini), ove godine vjerovatno će to biti 66.000.

ČITAJ JOŠ:  Godinama nećete imati problema: Pet dobrih stvari za vaš automobil

U tri godine u Evropi bi se moglo prodati gotovo 800.000 automobila kineske proizvodnje, od čega oko 330.000 iz kineskih pogona europskih automobilskih kompanija

GODISNJICA
MARKETING