Obnavlja se Elči Ibrahim-pašina medresa u Travniku, radovi vrijedni milion eura

U srcu Travnika u toku je obnova izuzetno vrijednog arhitektonskog spomenika Elči Ibrahim-pašine medrese, a radove u iznosu od 970.000 eura je osigurala Turska agencija za obnovu i razvoj (TIKA). Radovi na obnovi Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku izvode se već nekoliko mjeseci a planirani završetak svih radova planiran je na jesen. U pitanju je potpuna rekonstrukcija dvije školske etaže sa svim građevinsko zanatskim, instalaterskim radovima te rekonstrukcija fasade sa zamjenom svih fasadnih otvora i unutrašnjih otvora.

Bit će izvršena i potpuna zamjena svih podova, stropova, građevinske stolarije, elektro instalacija, instalacija grijanja te instalacija vodovoda i kanalizacije.

Diplomirani inženjer arhitekture i voditelj nadzornog tima Mirsad Hodžić za Klix.ba je kazao da se očekuje i odobravanje dodatnih sredstava za rekonstrukciju munara.

“Uskoro se očekuje odobravanje dodatnih sredstava za potpunu rekonstrukciju dvije munare koje su bile izgrađene u periodu od 1892. do 1895. godine, a od kojih trenutno postoje ostaci zidanih temelja koji su u lošem stanju. Kompletne radove na obnovi objekta izvodi firma ‘Maister’ d.o.o. Živinice, a stručni nadzor na izvođenju radova obavlja firma ‘Arhinova’ d.o.o. Sarajevo. Ovaj projekt je od izuzetnog značaja jer će e njegovom realizacijom stvoriti uslovi za savremeno odvijanje nastave, a sam objekt vratit će nekadašnji vizualni izgled u enterijeru i eksterijeru čime će opravdati epitet jednog od najznačajnijih historijskih objekata u Travniku”, kazao je Hodžić.

Prema informacijama iz arhiva Islamske zajednice u BiH, Elči Ibrahim-pašina medresa je osnovana daleke 1705. godine, u periodu kada je Bosna i Hercegovina bila pod upravom Osmanskog carstva. Njen osnivač je Elči Ibrahim-paša, jedan od vezira koji su stolovali u Travniku, tadašnjoj bosanskoj prijestolnici, odakle su upravljali Bosnom. U Travniku su nekada postojale tri medrese, a Elči Ibrahim-pašina medresa je najstarija od njih i jedina koja je do danas preživjela.

Zgrada medrese iz 1705. godine srušena je 1892. godine. Austrougarska vlast u to doba kao nadoknadu za rušenje objekta medrese sagradila je današnju zgradu medrese u periodu 1892.-1895. godine, koja je veća od nekadašnje.

Nastava se od tada odvijala u sadašnjoj zgradi medrese sve do 1941. godine, kada se zbog ratnih okolnosti premješta na drugo mjesto do 1943. godine.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, po uspostavi komunističke vlasti, medresi je zabranjen daljnji rad, što je bio slučaj i s mnogim drugim medresama u Bosni i Hercegovini. Njih je u Bosni i Hercegovini pred Drugi svjetski rat bilo 33, nakon čega je samo jednoj, Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu, bio dozvoljen rad, koja i danas postoji i radi.

Objekat medrese je u periodu od Drugog svjetskog rata do ponovnog otvaranja služio raznim svrhama: Dom za stare i iznemogle osobe, Psihijatrijska bolnica, mjesto skupljanja beskućnika s ovog područja, da bi jedno vrijeme objekt bio potpuni napušten i prepušten “zubu vremena”. U jednom periodu predlagano je da se objekt potpuno sruši. 1983. godine tadašnje općinske vlasti daju zgradu medrese firmi “Šipad”, koja zgradu adaptira i pretvara u prostor za izlaganje i prodaju namještaja.

Projekat obnove koji je u toku stvorit će pretpostavke za najsavremeniji vid obavljanja nastave te će upotpuniti bogati turistički sadržaj grada Travnika.

Klix.ba

Prethodni članakSredinom maja u BiH se otvara impresivan carinski terminal od 24 miliona KM
Sljedeći članakBorba za najviši rang: Čelik želi majstoricu