Portal 072info

Obnavlja se Sahat-kula u Banjoj Luci koja je srušena 1993. godine (FOTO)

banja luka panorama
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Banjoj Luci je potpisan ugovor o obnovi Sahat-kule koja je nakon 500 godina postojanja srušena 1993. godine, a nalazila se u blizini Ferhat-pašine džamije, javlja Anadolu Agency (AA).

Igor Radojičić, gradonačelnik Banje Luke, izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora o obnovi i rekonstrukciji Sahat-kule. Istakao je da je o ovom pitanju razgovarano i prije pandemije koronavirusa na relaciji Muftijstvo banjalučko, Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, Vakufske direkcije Republike Tuske, Ambasade Republike Turske i Grada Banja Luka.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

“Problem nije predstavljala dobra volja nego ove neprilike koje su se desile tako da smo i današnje potpisivanje imali putem videokonferencije na relaciji Banjaluka, Sarajevo i Ankara. Partneri su vakufske direkcije BiH i Turske koje će implementirati i finansirati projekat, Grad koji će sve pratiti s potrebnim dozvolama i Muftijstvo koje raspolaže dokumentacijom”, kazao je Radojičić.

Sahat-kula u Banjoj Luci potiče iz 16. vijeka, preživjela je zemljotres 1969. godine, a srušena je 1993. godine.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Sada se vraća na lokaciju pored obnovljene Ferhat-pašine džamije. Jedan od simbola grada, dijelova nacionalnog i kulturnog blaga na ovim prostorima”, kazao je Radojičić.

Nusret ef. Abdibegović, muftija banjalučki, rekao je da su iskazali saosjećanje s turskim narodom koji osjeća posljedice zemljotresa u Izmiru.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Urbani dio ne čine samo ljudi, urbani dio podrazumijevaju ljudi od civilizacije, objekti, zgrade i historijsko naslijeđe koji svaki grad ima i s kojim se svaki grad ponosi. Vjerujem da ćemo Banjoj Luci vratiti Sahat-kulu, da će Banja Luka vratiti sjaj”, kazao je Abdibegović.

Istakao je da u velikoj mjeri nedostaju oni koji su zbog korone spriječeni da budu s nama, a da se nada da će poslije korone kada budu dolazili vidjeti Sahat-kulu i da će ovaj grad pružiti još veću toplinu bez obzira na iskušenja i poteškoće kroz koje su Bošnjaci prošli.

Mislimo da možemo postojano živjeti ovdje i ići naprijed i liječiti rane zajedno sa svim ljudima dobre volje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije IZ u BiH, rekao je da ovo 27. protokol koji potpisuju s Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske.

“U Banjoj Luci s ovim projektom trenutno realiziramo dva projekta, a nadamo se da će ih u budućnosti biti i više. U cijeloj BiH terenutno realiziramo oko 15 velikih projekata ukupne vrijednosti oko 50 miliona KM”, kazao je on.

Istakao je da je sljedeći korak izrada projektne dokumentacije, pribavljanje dozvola, raspisivanje tendera pa početak izgradnje Sahat-kule.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Nadamo se da će sve ovo uskoro završiti i da ćemo svi svećano slaviti otvaranje ove Sahat-kule”, rekao je on.

Prema preliminarnim procjenama, izgradnja bi mogla koštati između dva i tri miliona KM, ali ova cifra nije konačna, jer zavisi od projekta.


Preuzmite Android aplikaciju portala 072info
– klikni ovdje da preuzmeš! –

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 3
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME