Portal 072info

Obnovljena džamija Ferhadija od danas će ponovo krasiti Banju Luku

U Banjoj Luci će danas biti otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija, koja je na listi spomenika svjetske baštine pri UESCO-u.

 

Ceremoniji otvaranja u 11.30 sati prisustvovt aće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer ovog entiteta Željka Cvijanović, turski premijer Ahmet Davutoglu, članovi Predsjedništva BiH, delegacija Narodne skupštine RS-a koju čine potpredsjednici parlamenta Senad Bratić i Željka Stojičić, te poslanik Ilija Stevančević, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Očekuje se oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvranja Ferhat-pašine džamije i više od 100 autobusa.

Više od 1.000 policajaca biće angažovano na obezbjeđenju ceremonije otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

Džamija Ferhadija izgrađena je 1579. godine i zadužbina je Ferhat-paše Sokolovića. Džamija je 1950. godine uvrštena u kulturnu baštinu BiH, a potom i na listu spomenika svjetske baštine pri UNESCO-u. Ovaj vjerski objekat srušen je 1993. godine tokom proteklog rata.

U Banjoj Luci će zbog ceremonije otvaranja džamije od 7.00 do 20.00 sati biti obustavljen saobraćaj u ulicama Kralja Petra Prvog Karađorđevića od Aleje svetog Save do Solunske ulice, Marije Bursać na dijelu od Kninske do Kralja Petra Prvog Karađorđevića i na Bulevaru cara Dušana.

Saobraćaj će biti obustavljen u ulicama Tržnička, Zdravka Čelara, Teodora Kolokotronisa, Patrijarha Makarija Sokolovića, Patre, Braće Mažar i majke Marije, na dijelu od Zmaj Jovine do Ulice Kralja Petra Prvog Karađorđevića, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS-a.

U saopštenju se navodi da će saobraćaj biti obustavljen i u ulicama Vojvode Momčila, na dijelu od Bulevara cara Dušana do Simeuna Đaka, Ulica cara Lazara od Bulevara Stepe Stepanovića do mosta Patre, Isaije Mitrovića, Ulici 22. aprila, Skendera Kulenovića, na dijelu od Ulice Radoje Domanovića do Solunske.

Do večeras u 20.00 sati zbog otvaranja džamije biće zatvoreni parkinzi kod hotela “Palas”, u Vidovdanskoj ulici na staroj autobuskoj stanici, kod Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, te na drugoj etaži podzemne garaže objekta Investicione razvojne banke Republike Srpske.

Podijelite članak