Obnovljeni Koloseum izgleda gotovo isto kao prije 2.000 godina

Kada idući tjedan završi prva faza 25 miliona eura vrijednog obnavljanja Koloseuma, možda i najpoznatijeg talijanskog spomenika, on će izgledati gotovo isto kao prije 2.000 godina. Sedrena površina otvorene arene, gdje su se nekoć gladijatori borili s lavovima, potamnjela je od dugotrajne izloženosti onečišćenom zraku.

Nakon trogodišnjeg čišćenja mlazovima vode i nježnim četkanjem, vapnencu je postupno vraćena njegova veličanstvena bjelina. Fasada je sada gotovo onakva kakva je bila u antici, kaže direktorica Koloseuma Rossela Rea ispred sjeverne, najbolje očuvane strane spomenika, prenosi Hina.

Vanjski radovi na čišćenju stoje 6,5 milijuna eura i bit će završeni 22. aprila, dan prije nego što Rim slavi 2769. godišnjicu osnutka. Čišćenje je otkrilo i neke nove detalje, poput brojeva koji su označavali tribine i znakove popravaka iz trećeg stoljeća nakon požara.

Amfiteatar izgrađen između 70. i 80. godine rimski su carevi koristili kao mjesto javnih pogubljenja i krvavih sportova, poput borbi gladijatora i divljih životinja pred 50.000 ljudi. S padom Rimskog Carstvapalo je i zanimanje za Koloseum, a u šestom je stoljeću južni dio djelomično razrušen nakon potresa. To mu daje današnji izgled nedovršene arene.

Koloseum je zajedno s rimskim forumom najpopularnije turističko odredište u Italiji. Godišnje privlači 6,5 miliona posjetitelja i nosi 50 miliona eura prihoda od ulaznica. U idućim će fazama obnove restauratori raditi na podzemnim prolazima i unutarnjim hodnicima.

Klix.ba

Prethodni članakZašto se ne koristimo kondomima? Evo odgovora…
Sljedeći članakUpozorenje ženama: Ova su jasni znakovi da vaši hormoni “luduju”