Oboljeli od reumatoidnog artritisa sami moraju plaćati svoje lijekove

Screenshot 3 41
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Oboljeli od reumatoidnog artritisa i drugih reumatskih bolesti susreću se s mnogobrojnim problemima, jer se njihovi bazni lijekovi, kažu nam, nisu našli na najnovijoj prioritetnoj listi, te sve moraju plaćati sami. Iz Udruga osoba oboljelih od ovih bolesti poručuju kako su godinama diskriminirani. Suočeni su i sa odbijanjem za liječenje biološkom terapijom.

Izeta Hamza, djevojka koja se od svoje 14. godine bori s najtežim oblikom reumatoidnog artritisa, uspjela je dobiti biološku terapiju. Kako kaže, put do ove terapije je bio jako težak, ali zahvaljujući njoj sada je na petoj godini medicine i ima normalan život.

Biološka terapija godišnje pacijenta košta između 20 – 25 hiljada KM. Ta skupa terapija nije dostupna svima. Prisiljeni su da sami obezbijede novac za liječenje. Oni koji nemaju novac, postaju invalidi.

Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH poručuju da odluku o listi lijekova koji se financiraju iz Fonda solidarnosti donosi Vlada, te da oni s tim nemaju ništa.

U Bosni i Hercegovini, oko 40 hiljada pacijenata liječi se od reumatoidnog artritisa. S obzirom na to da osnovne lijekove moraju plaćati sami, svoja prava će, kažu, tražiti na ulici i to na Svjetski dan borbe protiv reumatiodnog artritisa i reumatizma, 12. oktobra.

Prema važećoj Odluci o listi lijekova u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti Federacije Bosne i Hercegovine nalaze se lijekovi indicirani za liječenje reumatoidnog artritisa i to: adalimumab i metotreksat.