Obračun sa nesavjesnim vozačima: Policija u ZDK oduzela preko 1.000 vozila 

policija saobracaj zenica
Foto: Ilustracija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U periodu od 2015. godine do 1. juna 2023.godine, policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) su privremeno oduzeli ukupno 1.005 motornih vozila od višestrukih povratnika u izvršenju saobraćajnih prekršaja ili krivičnih djela, podaci su MUP-a ZDK. 

Kako je izjavio za “072info” Elvedin Fišek, portparol MUP-a ZDK, u svim slučajevima kada su policijski službenici privremeno oduzeli motorno vozilo, putem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnih općinskih sudova su podneseni prijedlozi za trajno oduzimanje vozila uz preporuku za uništenje, prodaju ili davanje na raspolaganje drugim institucijama ili organizacijama .

-Putem pravosnažnih presuda 132 motorna vozila su uništena, 180 vozila je prodato ili predato na korištenje drugim institucijama ili organizacijama dok se 198 vozila trenutno nalazi na zakupljenom prostoru za deponovanje privremeno oduzetih vozila u Zenici ili na parking prostorima policijskih stanica širom Zeničko-dobojskog kantona, a 495 vozila je vraćeno vlasnicima – ističe Fišek za “072info”. 

Podsjetimo, kako smo već objavili, svi radarski sistemi na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) tokom prošle godine evidentirali su ukupno 70.235 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila (64.060 u prethodnoj godini), a ukupna moguća naplativost prekršaja iznosi 5.247.804 KM, podaci su Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona.

Kako pojašnjava Elvedin Fišek, portparol MUP-a ZDK, za portal “072info” tri fiksna radara koji se postavljaju naizmjenično na lokacijama Donja Vraca i Pečuj -grad Zenica, Šije – općina Tešanj, Brankovići – općina Žepče, Misurići – općina Maglaj i Žabljak – općina Usora, evidentirali su ukupno 11.342 prekršaja koje su počinili vozači koji su upravljali vozilima sa BiH registarskim tablicama čija je ukupna naplativost 754.100.00 KM, te 19.457 prekršaja koje su počinili vozači sa stranim registarskim tablicama a njihova ukupna moguća naplativost je 1.553.400 KM. 

-Mobilni radari, koji su bili naizmjenično raspoređeni na područjima policijskih stanica, evidentirali su ukupno 27.635 prekršaja koje su počinili vozači koji su upravljali vozilima sa BiH registarskim tablicama i njihova ukupna naplativost je 2.055.300 KM, te 8.028 prekršaja koje su počinili vozači sa stranim registarskim tablicama, a njihova ukupna moguća naplativost je 696.354 KM – pojašnjava Fišek za “072info”.