Portal 072info

Obratite pažnju šta konzumirate

11 93
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Kad bolujete od dijabetesa, ključno je obraćati pažnju na ono što biste trebali jesti i na ono što morate izbjegavati. Brojni stručnjaci za dijabetes i nutricionisti izdvajaju četiri zdrave hranjive materije (vlakna, omega-3 masne kiseline, kalcij i vitamin D) koje su važne u prehrani dijabetičara, a mi ćemo navesti neke od njih. 

Grah je bogat vlaknima, koja pomažu da se osjećate siti, stabiliziraju šećer u krvi, pa čak i snižavaju holesterol. Dobar je izvor kalcija, minerala koji, kako pokazuju istraživanja, može pomoći sagorjevanje tjelesne masti.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nećete naći bolji izvor kalcija i vitamina D od mliječnih proizvoda, kao što su mlijeko, sir i jogurt. Jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su konzumirale više od 1.200 miligrama kalcija i više od 800 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D na dan, imale za 33 posto manje izglede za razvoj dijabetesa nego one koje su unosile manje kalcija i vitamina D.

Grah je bogat vlaknimaGrah je bogat vlaknima

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jedna od najzdravijih žitarica je ječam, koji, vjerovatno, ne jedete, a bogat je određenom vrstom topivih vlakana beta glukanom. Istraživanja pokazuju da beta glukan može smanjiti ukupni i LDL holesterol sprečavajući sposobnost tijela da ga apsorbira. Konzumiranje samo tri grama dnevno može sniziti holesterol za osam posto.

Bobičasto voće prirodni su bomboni, ali je, za razliku od slastica, bogato vlaknima i antioksidansima koji se nazivaju polifenoli. Šoljica kupina sadrži 7,6 grama vlakana, a borovnice sadrže 3,5 grama. Antioksidansi iz bobica su, također, dobri za srce. Jedna studija iz 2008. u časopisu “American Journal of Clinical Nutrition” utvrdila je da su osobe s faktorima rizika za bolesti srca koje su osam sedmica jele bobice, imale pad krvnog pritiska i porast dobrog HDL holesterola.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)