Portal 072info

Obrazovanje bh. političara: Od nastavnika likovnog do inžinjera elektrotehnike

Uvijek je zanimljivo zaviriti u biografije bosanskohercegovačkih političara. Tamo ćete uvijek pronaći neku interesantnu informaciju, neki detalj koji će privući pažnju.

Takvi podaci su dostupni javnosti, većina ih uglavnom dobro poznaje jer lica se na domaćoj političkoj pozornici tako rijetko mijenjaju, javlja N1.

Centar za istraživačko novinarstvo na svojoj web stranici nudi crtice iz životopisa lidera ovdašnjih stranaka. Među ostalim, tu su i podaci o obrazovanju. Koje su škole završili najutjecajniji bosanskohercegovački političari?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović diplomirao je arhitekturu u Sarajevu 1981. godine dok je član Predsjedništva iz reda srpskog naroda Mladen Ivanić, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci 1981. godine. Doktorirao je sedam godina kasnije na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, a postdoktorske studije završio je na univerzitetima u Manheimu i Glasgowu. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, diplomirao je 1979. godine, a magistrirao 1989. na Mašinskom fakultetu u Mostaru da bi doktorirao na Sveučilištu u Mostaru 1996. godine.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić osnovnu i srednju školu završio je u Gacku. Doktorirao je 2007. godine na Arhitektonskom fakultetu. Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu, aŽeljka Cvijanović, premijerka RS-a, profesorica je engleskog jezika. Po završetku studija, završila je i specijalistički studij na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci.

Mladen Bosić, predsjednik Srpske demokratske zajednice, diplomu inžinjera Elektrotehnike stekao je 1987. u Beogradu, a njegov stranački kolega Ognjen Tadićdiplomirao je i magistrirao na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci.

Fahrudin Radončić, lider Saveza za bolju budućnost, osnovnu školu završio je u Podgorici, srednju u rodnom gradu, a fakultet za nastavnika likovne umjetnosti u Nikšiću.

Bivši i dugogodišnji predsjednik Socijaldemokratske partije Zlatko Lagumdžija je gimnaziju završio 1973. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a diplomirao, magistrirao i doktorirao na Univerzitetu u Sarajevu.

Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova, diplomirao je Ekonomiju u Banjoj Luci dok je predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović, završio je Ekonomski fakultet u Banjoj Luci, a danas na ovoj visokoškolskoj ustanovi pohađa postdiplomski studij.

Marinko Čavara, predsjednik entiteta Federacija BiH, diplomirao je na Mašinskom fakultetu u Zenici 1991. godine, a bivša predsjednica ovog entiteta Borjana Krišto, diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu.

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box