Obuću zimi zaštitite fokinom kremom

96
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

U radnji prekoputa Olimpijskog muzeja u Petrakijinoj ulici u Sarajevu radne dane provodi poznati obućar Bego Paraganlija, koji se ovim zanatom bavi već 45 godina. 

Za „Dnevni avaz“ kaže da su police njegove radnje, koja se otvara u osam sati, nekada bile pune. Međutim, danas nije tako. Ljudi popravljaju samo ono što moraju, a za njegu obuće, da bi duže trajala, više niko i ne mari.

ČITAJ JOŠ:  Kasumović uputio prijedlog za zakazivanje hitne sjednice Gradskog vijeća

– Otkako je počela korona promet je manji za 30 posto. Teže se dolazi i do materijala jer su određena ljepila naručena iz Italije. Koristim i plastiku jer je danas sve uglavnom napravljeno od nje – kaže Paraganlija koji radi do 18 sati.

Cjenovnik, kako kaže, nije mijenjao više od 15 godina. Prilagodio ga je za svačiji džep. Tako sitne popravke ljepljenja koštaju 5 do 7 maraka. Zamjena potpetica na ženskim cipelama košta od 7 do 8 maraka, a đonova od 10 do 12. Na muškim cipelama popravke su uglavnom 12 maraka.

ČITAJ JOŠ:  Stigao prvi šleper pomoći sa brašnom za preživjele u Halepu iz BiH

– S obzirom na to da je zima i da će biti snijega i bljuzgavice savjetujem građanima da svakih 15 do 20 dana glancaju obuću. Što se više polira bolja je zaštita. Kada je riječ o pravoj koži obuću treba mazati fokinom kremom, a kada da se radi o skaju, samo vlažnom krpom tretirati – rekao nam je Paraganlija.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING