Obuka i “razvoj” državnih službenika ove godine će nas koštati više od pola miliona KM

fe 3
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

U usvojenom Programu rada Vijeća ministara BiH za 2021. godinu, među planiranim aktivnostima, jeste i stručno usavršavanje državnih službenika, za koje će, procijenjeno je, ove godine iz državnog budžeta trebati 542.000 KM.

Tako je navedeno da će Agencija za državnu službu BiH za “analizu potreba za obukom i plan obuka” trebati 137.000 KM, a za realizaciju plana obuke 405.000 KM. To je za oko 96.000 KM više nego prošle godine.

Odgovor zašto analiza potreba za obukom i sama obuka koštaju više od pola miliona KM, pokušali smo dobiti u Agenciji za državnu službu BiH, iz koje su pak generalno naveli da su raspoloživa sredstva daleko niža od potreba.

Dio iz Programa rada Vijeća ministara BiH za 2021.

– Ukoliko Bosna i Hercegovina želi pristupiti Evropskoj uniji, nužna je reforma javne uprave, a nje nema bez obuke i razvoja državnih službenika. U Analitičkom izvještaju Evropske komisije koji je Vijeće ministara BiH usvojilo 2019. godine određeno je da se ojačaju kapaciteti Agencije za državnu službu u cilju poboljšanja upravljanja ljudskim resursima i obuka. U mjeri 3.5 za realizaciju prioriteta odlučeno je da se značajno povećaju budžetska sredstva za obuku. Umjesto povećanja na djelu imamo kontinuirano smanjenje sredstava za tu namjenu – pojašnjenje je Agencije za državnu službu BiH.

Dodali su da su “uprskos prijekoj potrebi da se približavamo evropskim standardima ulaganja u obuku i razvoj, raspoloživa sredstva i dalje daleko od realnih potreba, a i standarda i zahtjeva evropskih institucija”.

– Prema SIGMA indikatoru to bi trebalo biti jedan posto godišnjeg budžeta za plaće, a u ovom slučaju je daleko od tog cilja, koji se Bosna i Hercegovina obavezala ispuniti već do kraja 2022. godine – naveli su iz Agencije pohvalivši se, na kraju odgovora da “i s nedovoljnim sredstvima postižu odlične rezultate”.