Portal 072info

Obustava nastave u KS 24. decembra, kod djece već prisutne zdravstvene tegobe

Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo upućen je neuobičajeno veliki broj poziva građana, koji u svojstvu roditelja učenika osnovnih i srednjih škola traže da ministar obustavi nastavu u školama na području Kantona Sarajevo, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Podsjećamo da je važećim zakonima iz oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja propisano da se odgojno-obrazovni rad smije prekidati samo u slučaju elementarne nepogode, epidemije ili sličnih opravdanih razloga.

Prema informacijama Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS proglašena je epizoda pripravnosti, koja zahtijeva poduzimanje mjera propisanih Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo (“Službene novine Kantona Sarajevo”, broj: 03/14).

Iako trenutne vrijednosti parametara, značajnih za utvrđivanje stepena zagađenosti zraka nisu povećane na nivo koji zahtijeva mjere iz treće epizode (epizoda uzbune) u koje spada i mogućnost obustave nastave, Ministarstvo za obrazovanje, obrazovanje, nauku i mlade KS je odlučilo da nastava u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo neće biti realizirana  24. decembra 2015. godine.

Razlog za obustavu je podatak da je povećana zagađenost zraka u dužem periodu (prema nekim informacijama najduži u posljednjim decenijama) uzrokovala zdravstvene tegobe kod velikog broja djece, što se ovim činom pokušava stabilizirati.

O svim promjenama u smislu produženja obustave i slično, obrazovne ustanove i javnost će biti blagovremeno obaviješteni.

Pozivamo sva građane Kantona Sarajevo da se pridržavaju mjera propisanih Planom Vlade Kantona Sarajevo za epizodne situacije.

nap.ba

Podijelite članak