korona bolnica batajnica pacijent
Beograd, 8. decembra 2020.- Odeljenje intenzivne nege. Za nesto vise od tri dana skoro polovina novoizgradjene covid bolnice u Batajnici, od ukupno 930 kreveta, stavljena je u punu funkciju, a 390 gradjana obolelih od korone dobilo je potrebnu medicinsku negu, kaze direktorka te bolnice Tatjana Adzic Vukicevic.Ona je ekipu Tanjuga uvela u tzv. "crvenu zonu" odeljenja intenzivne nege, gde se nalazi 51 bolesnik sa najtezim klinickim slikama, a ostali pacijenti sa srednjeteskim i teskim klinickim slikama su smesteni u devet poluintenzivnih nega.Docent dr Dejan Markovic, nacenik Intenzivne jedinice Kovid bolnice u Batajnici, kazao je da je za tu jedinicu predvidjeno 250 kreveta, a da je u ovom trenutku pustena u rad jedna zgrada sa 100 kreveta, koji su podeljeni u pet celina.FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr
AUTOR: H.D.
DATUM: ruj 27, 2021 @ 15:20
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

Pandemija covida-19 smanjila je očekivano trajanje života 2020. godine za najveći iznos od Drugog svjetskog rata, a očekivani životni vijek američkih muškaraca pao je za više od dvije godine, pokazala je studija koju je u ponedjeljak objavilo Univerzitet Oxford.

Univerzitet je istaknulo kako bi većina smanjenja očekivanog životnog vijeka u različitim zemljama mogla biti povezana sa službenim smrtnim slučajevima od covida-19. Dosad je zabilježeno gotovo pet miliona smrtnih slučajeva uzrokovanih novim koronavirusom, pokazuju Reutersovi podaci.

“Činjenica da naši rezultati ističu tako veliki utjecaj koji se može izravno pripisati covidu-19 pokazuje koliko je to bio razarajući šok za mnoge zemlje”, rekla je dr. Ridhi Kashyap, jedna od vodećih autora rada objavljenog u Međunarodnom časopisu za epidemiologiju.

U većini zemalja došlo je do većeg pada očekivanog trajanja života kod muškaraca nego kod žena, s najvećim padom u američkih muškaraca čiji je očekivani životni vijek pao za 2,2 godine u odnosu na 2019. godinu.

Sveukupno, muškarcima je opalo više od godine dana života u 15 zemalja, a ženama u 11 zemalja. Time je izbrisan napredak u smanjenju mortaliteta koji je ostvaren u prethodnih 5,6 godina.

U SAD-u porast smrtnosti uglavnom je bio među onima u radnoj dobi i mlađima od 60 godina, dok je u Europi smrtnost među osobama starijim od 60 godina značajnije pridonijela povećanju mortaliteta.

Kashyap je apelirala da više zemalja, uključujući i one s niskim i srednjim dohotkom, podatke o smrtnosti učine dostupnima za daljnja istraživanja.

“Hitno pozivamo na objavljivanje i dostupnost više razvrstanih podataka kako bismo bolje razumjeli utjecaje pandemije na globalnom nivou”, rekla je.

LIDER