1637258276 migranti 2 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 19, 2021 @ 8:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Migrantsku krizu ne može riješiti svaka država zasebnim djelovanjem, nego isključivo zajedničkim. Ključ je saradnja brojnih država, poručeno je na regionalnoj konferenciji “Sarajevo Migration Dialogue”. Riječ je o ministarskoj konferenciji o migracijama, a učestvuju ministri susjednih zemalja, zatim Turske, Mađarske, Slovenije, Makedonije i Austrije.

NER FIT

Pad vlasti u Afganistanu, kriza na granici Bjelorusije i Poljske novi su izazovi i prijetnja da migrantska kriza eskalira, istaknuto je tokom ”Sarajevskog migracijskog dijaloga”. Novi migrantski val se očekuje i zbog toga treba pojačati saradnju i koordinaciju.

“Svi oni što bježe zbog rata da im se azil dodjeljuje bilo gdje, ali sve oni koji nemaju opravdanje za azil treba da im vratimo u njihove zemlje. To će biti signal svima onima koji misle da mogu ući u EU bez problema, to će biti signal njima da odustanu od toga da krenu na put”, rekao je Aleš Hojs, ministar unutrašnjih poslova Slovenije.

Migranti su do sada doživjeli različite torture i nevolje. U BiH situacija trenutno stabilna, a u državi boravi manje od četiri hiljade migranata. BiH, poručuje predsjedavajući Vijeća ministara, ne treba da bude spavaća soba za migrante prije ulaska u EU.

Tekst se nastavlja nakon reklame

‘Ojačali smo naše kapacitete na istočnim granicama. Povećavamo kapacitete naših bezbjedonosnih agencija. Mi smo se uvijek zalagali da zajednički učestvujemo u borbi protiv migracija, dajte da zajednički nosimo teret krize”, saopštio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Ipak, da su ovo samo riječi pokazuje stanje na terenu.

”U ovom trenutku samo dva kantona u BiH, USK i KS, podnose teret migracija, prisustva i kretanja migranata na jedan kontinuiran način. Imamo stav vlasti RS da ne žele na svom prostoru nijedan prihvatni centri, kao i kantoni sa hrvatskom većinom”, naglasio je Selmo Cikotić, ministar sigurnosti BiH.

Ministri su razgovarali o kontroli i upravljanju granicama, analizirali su trendove i izazove. Tek nakon šest godina od početka migrantske krize osviještena je važnost saradnje i koordinacije.

LIDER