Portal 072info

Očekuje se potvrda da li je u prijedorskim Tukovima u pitanju virus H5N8

A laboratory assistant examines a blood sample inside a laboratory in the northeastern Indian city of Siliguri November 2, 2006. Faulty blood-testing kits for HIV and Hepatitis may have been fraudulently sold to government clinics across India, possibly resulting in people receiving transfusions of infected blood, officials said on Thursday. REUTERS/Rupak De Chowdhuri (INDIA) - RTR1IXBF
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) očekuju rezultate nalaza iz referentne laboratorije Veterinarskog fakulteta u Sarajevu kako bi se potvrdilo da ptičiji gip otkriven u jednom domaćinstvu u prijedorskom naselju Tukovi ne ugrožava zdravlje ljudi.

Tek nakon što se izvrše potrebne analize sa sigurnošću će se moći govoriti da je riječ o H5N8 soju virusa koji nije prenosiv na ljude, što je bio slučaj i u zemljama u okruženju i u Evropi, rekli su danas u ovom ministarstvu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon postavljanja sumnje na prisustvo influence ptica u naselju Tukovi na području grada Prijedora, prije dva dana nadležni iz laboratorije potvrdili su da se radi o visoko patogenoj influenci ptica podtip H5.

Bolest je utvrđena kod domaćih ornamentalnih koka koje se drže kao ukrasna perad.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na tom imanju uklonjena je sva perad te izvršena dezinfekcija. Pretpostavlja se da su ptice prenijele virus.

Odmah po potvrđivenju bolesti održan je sastanak kojem su prisustvovali predstavnici kancelarije za veterinarstvo BiH, Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Republičke veterinarske inspekcije i Veterinarskog instituta Republika Srpske “dr Vaso Butozan“.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Jučer je i gradonačelnik grada Prijedora organizovao sastanak s predstavnicima navedenih institicija i predstavnika Centra za suzbijanje ptičijeg gripa za područje grada Prijedora, a dogovorene su mjere u skladu s odredbama Pravilnika o mjerama za kontrolu i iskorjenjivanje influence ptica.

Tukovi i naselja koja gravitiraju ovoj mjesnoj zajednici, Rizvanovići, Rakovčani, Hambarine, Gomjenica, Čarakovo, kao i naselje Saničani i Petrovo u zoni ribnjaka Saničani, proglašeni su za područje zaraženo ptičijim gripom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Urbano područje grada Prijedora je proglašeno kao područje ugroženo od ptičijeg gripa.

Komisija Centra za suzbijanje pričijeg gripa za područje grada Prijedora je donijela plan mjera zaštite od ptičjeg gripa za ovo područje, a apelovali su na građane da ne šire paniku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)