Očekuje se veća izlaznost mladih na izborima, ali malo ih vjeruje u promjene

Očekuje se veća izlaznost mladih na izborima, ali malo ih vjeruje u promjene

Više od 80 posto mladih planira izaći na predstojeće izbore, podaci su UNICEF-a. Otprilike isto toliko ih smatra da njihovi problemi nisu dovoljno zastupljeni u kampanjama političkih stranaka. No, mnogo manje ih, iako im se nada, vjeruje u promjene nakon izbora.

Trideset posto veća izlaznost mladih očekuje se na predstojećim izborima, u odnosu na prethodne. Želja za promjenama je povećana, ali polovina mladih nije optimistična. Nepovjerenje u institucije i političke kandidate pojačava činjenica da teme o problemima mladih nisu dovoljno zastupljene u kampanjama.

Nemar i nezainteresovanost kandidata osjetili su i iz M1 Prava za mlade. Prijedloge rješenja problema mladih poslali su na adrese političkih stranaka, ali odgovor nisu dobili.

“Oni se zalažu za mlade, ističu stalno da je bitno da sačuvamo mlade u BiH, da previše mladih odlazi iz naše zemlje, ali ne vidimo da imaju neku želju da nas pozovu da razgovaramo o tim problemima, i da konačno nešto uradimo konkretno na poboljšanju statusa mladih u BiH”, kazao je Nevio Bruck, predsjendik M1 – Prava za mlade.

Da su problemi mladih zanemarani smatraju i u Udruženju građana Put Pravde iz Banjaluke, koji ovih dana posjećujući gradove širom države, podižu svijest mladih o važnosti izlaska na izbore.

“Nijednu poruku, ni u Federaciji, ni u entitetu, ni na nivou BiH, nisam čuo za neki bolji suživot, za to da mladi konačno mogu da vjeruju nekom i da shvate neku poruku, da ih čeka bilo kakva svijetla budućnost, ja stvarno to nisam čuo ni od jednog kandidata ni od jedne političke partije”, kazao je Davor Dragičević, pokret Pravda za Davida.

Sa druge strane, osjetna je i nezainteresovanost, te apatija mladih. Prema podacima UNICEF-a, čak 11 posto ove skupine misli da na ovim izborima biraju načelnike i gradonačelnike. Jedan posto kaže da se biraju vijeća mjesnih zajednica.

“Ali ja mislim da njima taj proces nije dovoljno ni približen, njima je to nešto strano. To su neke čike koje se pojavljuju i vide ih samo na televizoru. Politika i sav taj politički proces je udaljen od mladih ljudi, dio mladih ljudi čak ne poznaje procese političkog proces, a u neku ruku ih to ne dotiče, niti ih zanima”, kazao je Ozren Perduv, politički pokret “Pokret pravde”.

“Mladi ne vjeruju u bolje promjene samim tim što oni ne mogu biti dio tih promjena, ne mogu stvarati te promjene. Uvijek imamo iste ljude na političkoj sceni, koji su zatvoreni u tom svom krugu, ne dozvoljavaju mladima da priđu i da mijenjaju nešto. Zato i odlaze”, poručuje Sofija Grmuša, udruženje “Put pravde”.

Više od 70 posto mladih vjeruje da je društvo sistemski i trajno korumpirano, što je jedan od razloga njihovog odlaska iz ove države. Oni koji su ostali, izaći će na izbore u velikom broju, ali uglavnom nisu optimisti kada je riječ o promjenama.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica