Portal 072info

Očigledno Vladu i premijera ZDK ne zanima otkaz 100 radnika livnice CIMOSA u Zenici!

 Stotinjak radnika livnice Cimos u Zenici i zvanično je dobilo rješenja o otkazima nakon što je vlasnik odlučio da likvidira preduzeće. Rješenja o otkazima uručena su im putem pošte. Iako Sindikat i Uprava još pregovaraju o otpremninama, radnici se moraju prijaviti na evidenciju Službe za zapošljavanje da bi ostvarili pravo na naknade po osnovu nezaposlenosti.

U međuvremenu, za sve vrijeme dok traje neizvijesnost velikog broja sada već bivših radnika Cimosa, Vlada i premijer ZDK nisu poduzeli ništa da zaštite radnike i pokušaju spriječiti zatvaranje tvornice. Vladu i premijera ZDK ne brine ni to što je naš kanton na šestom mjestu po razvijenosti u FBiH.

Po rangu razvijenosti Kanton Sarajevo je i dalje na prvom mjestu, dok je na posljednjem, 10. mjestu, Kanton broj 10. U odnosu na prethodnu godinu većina kantona je zadržala ista mjesta po rangu razvijenosti. Zeničko-dobojski kanton, po ovim mjerilima, sa toliko puta ponosno proklamovanim “najvećim izvozom u Federaciji BiH”, zauzima neslavno šesto mjesto.

“Makroekonomski pokazatelji po kantonima FBiH 2016” Federalnog zavoda za programiranje razvoja pokazuju nam i neugodnu činjenicu da Zeničko-dobojski kanton još ima ogromnu armiju nezaposlenih (66.202 ili 17,8 posto).

Ovo su alaramantni pokazatelji trenutnog stanja u kojem se nalazi naš kanton. Žalosno je i čudnovato što se Vlada i premijer ZDK uopšte ne bave gorućim problemima našeg kantona i ne nude konkretna rješenja, poručuju iz Nezavisne Liste mladih ZDK.

Na posljednoj sjednici Skupštine ZDK, uopšte se nije raspravljao o ovim problemima, a zato jeste o povećanju primanja zastupnika u Skupštini ZDK. Strankama koje participiraju u Skupštini ZDK očigledno je bitnije povećanje vlastitih primanja, nego što su spas za stotine radnika koji su ostali bez posla ili slaba razvijenost kantona, ukazuju iz Nezavisne Liste.

Ovim putem pozivamo Vladu i premijera ZDK da urade analizu razvijenosti općina, da se vidi koje su to općine u ZDK najmanje razvijene i kakav potencijal imaju, te koji bi se to projekti mogli pokrenuti iz privrede, a koje bi kanton podržao u svakom pogledu, dodaju iz NLMZDK. Isto tako pozivamo Vladu i premijera ZDK, da pod hitno održe sastanak s predstavnicima Sindikata tvornice Cimos u Zenici i uključe se u rješavanje problema njenih bivših radnika, kazali su iz NLMZDK.

Deklarativna podrška, frizirani podaci i površna rješenja, opšti modus rada Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, nas ne interesuju. Vrijeme je za stvarna rješenja za itekako stvarne probleme građana ovog kantona, koji grešku počinjenu na prošlim općim izborima sada skupo plaćaju.

PR služba

Podijelite članak

Počitajte još

Bh. pjevač ulazi u politiku, evo gdje vodi sugrađane ako pobijedi

Redakcija

Bicikl više nije siguran ni u kući

072info

Novalić rekao da se riješio Zorana Blagojevića, a bio s njim u Tuzli

Redakcija

Barcelona za Pjanića Juventusu daje svog velikog talenta

072info

Covid-19: Prva zemlja sa više od 100 hiljada mrtvih

Redakcija

Dočekali smo skupa 65 sretnih Bajrama

072info

I Saša Popović dobio 100 eura “pomoći” od države Srbije

072info

Da li ste znali: Otkrivamo ko je razvio ideju socijalne distance 2006. godine

Redakcija

Nakon dva mjeseca: Uprkos riziku, mladi okupirali diskoteke

072info

Radnicima u BiH smanjili plaće i do 700 KM, nude im rad “nacrno”

072info

Novo popuštanje mjera u BiH: Promjene od sutra

Redakcija

Stravična nesreća kod Srebrenika: Poginule dvije osobe

Redakcija

Mehmedović: U SDA se domogli pozicija oni koji nisu tu zbog ideje, već zbog ličnog interesa

Redakcija

Istraživanja / Pandemija pokazala koliko su važni: Njegovatelji moraju biti bolje plaćeni

Redakcija

Prevrnuo se šleper, povrijeđen vozač (FOTO)

Redakcija

Almedin Šišić: Bakir, heroj naše mladosti

072info

Požar na benzinskoj pumpi

Redakcija

UHAPŠENO PET OSOBA: Krali automobile, pa sjekli i prodavali dijelove (FOTO/VIDEO)

Redakcija

Problem broj jedan u svakoj vezi

072info

Ugostiteljski objekti moći će primati goste i u zatvorenom prostoru

Redakcija