Portal 072info

Očigledno Vladu i premijera ZDK ne zanima otkaz 100 radnika livnice CIMOSA u Zenici!

 Stotinjak radnika livnice Cimos u Zenici i zvanično je dobilo rješenja o otkazima nakon što je vlasnik odlučio da likvidira preduzeće. Rješenja o otkazima uručena su im putem pošte. Iako Sindikat i Uprava još pregovaraju o otpremninama, radnici se moraju prijaviti na evidenciju Službe za zapošljavanje da bi ostvarili pravo na naknade po osnovu nezaposlenosti.

U međuvremenu, za sve vrijeme dok traje neizvijesnost velikog broja sada već bivših radnika Cimosa, Vlada i premijer ZDK nisu poduzeli ništa da zaštite radnike i pokušaju spriječiti zatvaranje tvornice. Vladu i premijera ZDK ne brine ni to što je naš kanton na šestom mjestu po razvijenosti u FBiH.

Po rangu razvijenosti Kanton Sarajevo je i dalje na prvom mjestu, dok je na posljednjem, 10. mjestu, Kanton broj 10. U odnosu na prethodnu godinu većina kantona je zadržala ista mjesta po rangu razvijenosti. Zeničko-dobojski kanton, po ovim mjerilima, sa toliko puta ponosno proklamovanim “najvećim izvozom u Federaciji BiH”, zauzima neslavno šesto mjesto.

“Makroekonomski pokazatelji po kantonima FBiH 2016” Federalnog zavoda za programiranje razvoja pokazuju nam i neugodnu činjenicu da Zeničko-dobojski kanton još ima ogromnu armiju nezaposlenih (66.202 ili 17,8 posto).

Ovo su alaramantni pokazatelji trenutnog stanja u kojem se nalazi naš kanton. Žalosno je i čudnovato što se Vlada i premijer ZDK uopšte ne bave gorućim problemima našeg kantona i ne nude konkretna rješenja, poručuju iz Nezavisne Liste mladih ZDK.

Na posljednoj sjednici Skupštine ZDK, uopšte se nije raspravljao o ovim problemima, a zato jeste o povećanju primanja zastupnika u Skupštini ZDK. Strankama koje participiraju u Skupštini ZDK očigledno je bitnije povećanje vlastitih primanja, nego što su spas za stotine radnika koji su ostali bez posla ili slaba razvijenost kantona, ukazuju iz Nezavisne Liste.

Ovim putem pozivamo Vladu i premijera ZDK da urade analizu razvijenosti općina, da se vidi koje su to općine u ZDK najmanje razvijene i kakav potencijal imaju, te koji bi se to projekti mogli pokrenuti iz privrede, a koje bi kanton podržao u svakom pogledu, dodaju iz NLMZDK. Isto tako pozivamo Vladu i premijera ZDK, da pod hitno održe sastanak s predstavnicima Sindikata tvornice Cimos u Zenici i uključe se u rješavanje problema njenih bivših radnika, kazali su iz NLMZDK.

Deklarativna podrška, frizirani podaci i površna rješenja, opšti modus rada Vlade i Skupštine Zeničko-dobojskog kantona, nas ne interesuju. Vrijeme je za stvarna rješenja za itekako stvarne probleme građana ovog kantona, koji grešku počinjenu na prošlim općim izborima sada skupo plaćaju.

PR služba

Podijelite članak