Od 1. aprila počinje istraživanje o strukturi zarada u Bosni i Hercegovini

46f42483e54718392b6b175dbf9371dd
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Agencija za statistiku BiH, u saradnji sa Federalnim zavodom za statistiku FBiH i Republičkim zavodom za statistiku RS, provodi Pilot istraživanje o strukturi zarada (ISZ) u Bosni i Hercegovini. Anketiranje, na uzorkom izabranim poslovnim subjektima/pravnim licima u BiH, će trajati od 1. do 30. aprila 2022. godine.  

Cilj istraživanja o strukturi zarada je da se dobiju međunarodno uporedivi podaci o zaradama, prema individualnim karakteristikama zaposlenih (zanimanje, spol, stepen obrazovanja, starost, dužina staža, vrsta ugovora zaposlenog) i prema karakteristikama poslovnih subjekata (djelatnost, veličina i oblik svojine). Navedeni pokazatelji će biti od velikog značaja kako za poslovne subjekte tako i za eksterne korisnike podataka s obzirom na to da će po prvi put biti raspoloživi podaci o mjesečnim, godišnjim i najnižim zaradama, te podaci o zaradama po spolu, zanimanju, djelatnosti…

ČITAJ JOŠ:  “Bijeda građana BiH će učiniti da se pojave određena snižavanja cijena”

Referentna godina, za koju se prikupljaju podaci za Pilot istraživanje o strukturi zarada, je 2021. godina.

Statističke institucije garantuju da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti ličnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe, navodi se u saopćenju Agencija za statistiku BiH.

GODISNJICA
MARKETING