Od 1. januara minimalna plata u Crnoj Gori 450, prosječna 700 eura

euri euro Dusko Jaramaz Pixsell
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na sjednici Socijalnog savjeta Crne Gore podržane su mjere novog plana za građane i privredu pod nazivom “Evropa sad”. Prema predloženim mjerama, minimalna plata u Crnoj Gori od 1. januara 2022. godine biće 450 eura, dok će iznos prosječne zarade biti povećan na 700 eura, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mogu sa velikim zadovoljstvom da kažem da je Socijalni savjet izglasao preporuke koje u potunosti podržavaju mjere “Evropa sad“, sa kojima je Vlada izašla prije nekoliko dana. Ovo je pravi korak unaprijed i puno nam znači podrška naših socijalnih partnera, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca”, kazao je novinarima ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović nakon sjednice Socijalnog savjeta.

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić se zahvalio socijalnim partnerima na “visokom nivou podrške“.

“Imali smo aplauz na kraju, poslije iznesenog zajedničkog stava što se nikad nije desilo na sjednicama Socijalnog savjeta. Ovo je veliki dan za Crnu Goru, mislim da će radnici da osjete vrlo brzo početkom sljedeće godine. Poslodavci će sa da osjete olakšanje što se tiče opterećenja na rad, a radnici početkom godine povećanje zarada”, istakao je Spajić.

Spajić je krajem septembra najavio da će u narednoj godini biti ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje na zarade, kao i da neće biti oporezivane zarade do bruto iznosa od 700 eura. Najavljeno je i smanjenje dažbina za koje bi trebalo da se poveća zarada zaposlenog za 17 odsto, kao i povećanje minimalne zarade na 450 eura.

GODISNJICA
MARKETING