Portal 072info

Od 1. januara možete birati gdje ćete kupiti struju

Od 1. januara 2015. godine u potpunosti se otvara tržište električnom energijom na području BiH i svaki kupac će imati pravo izabrati svoga opskrbljivača električnom energijom, rečeno je u Regulatornoj komisiji za energiju u FBiH (FERK).

Kako su pojasnili u FERK-u, tržište se za velike kupce počelo otvarati još 2008. godine, a sada će i kućanstva moći izabrati opskrbljivača strujom, a osim tri javna elektroprivredna poduzeća u BiH, na tržištu je još 21 opskrbljivač koji može obavljati taj posao.

Predsjednica FERK-a Đulizara Hadžimustafić pojasnila je da se za potrošače ne mijenja ništa u tehničkom smislu, jer priključak ostaje isti, već da ljudi sada jednostavno imati pravo izbora i eventualno na taj način nabaviti povoljniju električnu energiju.

“Procedura je takva da se ne plaća nikakva naknada za promjenu opskrbljivača, a promjena može trajati do 21 dan”, kazala je Hadžimustafić.
Kada su u pitanju cijene struje, Hadžimustafić je naglasila da je pravilnikom FERK-a predviđeno da nema tzv. šok tarifa i nema prevelikog povećanja cijene električne energije, posebno u kategoriji kućanstava, jer u FBiH ne postoji program za zaštitu kupaca koji su socijalno osjetljivi. “Za otvaranje tržišta jako je bitno da država ima program socijalno ugroženih kupaca da bi oni bili zaštićeni”, dodala je.

Rukovoditelj sektora za tarife u FERK-u Igor Glibić ne vjeruje da će doći do pada cijena struje, jer su cijene struje za kućanstva do sada bile subvencionirane od drugih kategorija i bile su manje od stvarnih troškova.

Dodao je da će ipak kada su u pitanju cijene za kućanstva, njih određivati javni opskrbljivač, a FERK će davati suglasnost na te cijene. “Javni opskrbljivač će trebati utvrditi cijene na osnovi metodologije koju je utvrdio FERK, a ako ne budu po toj metodologiji, onda će ih utvrditi FERK”, objasnio je Glibić.

Član FERK-a Risto Mandrapa objasnio je da se od 1. januara neće dogoditi ništa važno što se tiče kućanstava, jer ni novi opskrbljivači koji se pojavljuju na tržištu neće moći nabavljati jeftiniju električnu energiju od one u BiH.

Što se tiče održavanja mreže, članica FERK-a Sanela Pokrajčić objasnila je da ona ostaje u obvezi poduzeća koja upravljaju mrežom, jer kupac ostaje priključen na istoj mreži, a to su tri elektroprivrede. To održavanje, kažu, plaćalo se i do sada i građani će, ako mijenjaju opskrbljivača, moći odlučiti hoće li plaćati dva računa ili će se plaćati sve zajedno na jednom računu preko njihovog novog opskrbljivača.

Dnevni-list.ba

Podijelite članak

Počitajte još

Jutro, podne ili navečer: Kada (ne) treba konzumirati kafu?

072info

Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

072info

Snijeg pao u Bosni i Hercegovini

072info

Bh. premijerligaš ostao bez golmana

Redakcija

Ovo je najnesretniji horoskopski znak

Redakcija

SAMO U BIH: Na međi poruka “pašće mrtva glava”

Redakcija

Bokser ubio svoju djevojku, pa to objavio na Twitteru

Redakcija

Nova kultura: BiH počinje izvoziti organsku industrijsku konoplju

Redakcija

Pelješki most bi trebao biti završen do 31. jula sljedeće godine

072info

Težak udes u Sarajevu: Vozač izgubio kontrolu u kružnom toku (FOTO)

Redakcija

Jeziva nesreća u Livnu, vozač teže povrijeđen

Redakcija

Mihael Šumaher napisao testament 2010. godine, podijelio pravo bogatstvo

Redakcija

YouTube će korisnike uskoro početi podsjećati da su “pretjerali”

072info

Zabavite se: Izaberite srce i poslušajte vrijedan savjet koji se krije iza njega

Redakcija

Automobilom uletio u benzinsku pumpu

Redakcija

Nesib ef. Hadžić: Nećemo i ne smijemo zaboraviti najbolje bh. sinove

072info

Otkaz nastavnici fizičkog: Umjesto koluta naprijed đake učila da ne postoje Crnogorci

Redakcija

Prva “korona free” država: Crna Gora otvara granice, ali ne sa svim zemljama!

072info

Marie Cau: Francuska dobila prvu transrodnu gradonačelnicu

Redakcija

Krađa uživo: Pogledajte kako lopov ženi krade novčanik

Redakcija