Od 1. januara niža cijena struje u Federaciji BiH

Od 1. januara niža cijena struje u Federaciji BiH

Javno preduzeće “Elektroprivreda BiH” će kao društveno odgovorna kompanija iznaći mogućnost da u skladu s metodologijom smanji cijene električne energije koje nudi svojim kupcima za 2020. godinu i na taj način zaštiti bh. privredu od negativnih utjecaja koje bi imalo povećanje cijene električne energije na krajnje kupce.

Dogovoreno je to na sastanku koji je iniciralo Udruženje poslodavaca FBiH s predstavnicima Vlade Federacije BiH i JP ”Elektroprivreda BiH” o aktuelnostima oko cijena električne energije koje su krajnjim kupcima koji se snabdijevaju u okviru tržišnog snabdijevanja ponuđene od JP ”Elektroprivreda” za 2020. godinu.

Na sastanku je zatraženo da se eventualno smanjenje cijene, koje bi se izvršilo, primijeni i na kupce koji su već potpisali ugovore o snabdijevanju za 2020. godinu, a u cilju nediskriminatornog pristupa prema svim kupcima električne energije koje snabdijeva JP ”Elektroprivreda BiH”.

Smanjenje cijene će se izvršiti na način da se napravi korekcija ulaznog parametra koji utječe na cijenu tržišnog snabdijevanja na način da se on smanji za 1 €/MWh.

U cilju nediskriminatornog pristupa prema kupcima koji su prethodno zaključili ugovore o snabdijevanju za 2020. godinu izvršit će se aneksiranje zaključenih ugovora u svrhu primjene korekcije ulaznog parametra za 1 €/MWh. Na osnovu ovih cijena će se pripremiti Plan poslovanja JP ”Elektroprivreda BiH” za 2020. godinu koji će biti upućen Nadzornom odboru i Vladi FBiH na usvajanje, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca FBiH.

– Udruženje poslodavaca FBiH je pokazalo da se, kao i prošle godine, uspjelo izboriti da zaštiti svoje članice od naglog povećanja cijene električne energije. Kao udruženje koje okuplja 22.000 poslovnih subjekata u FBiH smatramo da se pitanje povećanja cijena električne energije mora rješavati dugoročno, na način da u narednim godinama u decembru nemamo opet nove pregovore i razgovore oko smanjenja najavljenih cijena. Električna energija je za većinu proizvodnih kompanija jedna od najznačajnijih ulaznih komponenti proizvodnje i svako povećanje negativno utječe na konkurentnost naših kompanija i države u cjelini. Istovremeno, zbog povećanja cijena električne energije proizvođači i pružatelji usluga su najčešće prisiljeni povećavati cijene svojih proizvoda i usluga, što najviše osjete građani – naglašavaju iz UPFBiH.

Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE