Od 1. jula odlučili povećati plaće zdravstvenim radnicima “u prosjeku od 50 do 60 KM”

Zdravstveni djelatnici u Srednjobosanskom kantonu (SBK) dobit će od 1. jula uvećane plaće, potvrdio je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu SBK Armin Kukić, ističući da će plaće biti veće u prosjeku između 50 i 60 maraka.

To je rezultat pregovora i novopotpisanih kolektivnih ugovora između predstavnika Vlade SBK i dva sindikata koja okupljaju zdravstvene djelatnike.

Kukić je ustvrdio kako je potpisivanje novih ugovora, koji će važiti do kraja ove godine, bio mukotrpan proces.

– Ne mogu reći da smo u potpunosti zadovoljni, ali djelomično jesmo imajući u vidu trenutnu epidemiološku i financijsku situaciju koja nije na najboljem nivou – kazao je.

Ministar zdravstva SBK Anto Matić pojasnio je da će uvećanje plaća zdravstvenih radnika koštati oko dva i pol milijuna maraka na godišnjoj razini.

Naveo je da su satnice svih uposlenih u zdravstvu uvećane na 2,40 KM, dok su za one okupljene u Nezavisni strukovni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu SBK uvećani i koeficijenti za 0,1.

– Na godišnjem nivou uvećanje satnice za pet feninga, koštat će Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) SBK oko 1,3 milijuna maraka. Toliko će, otprilike, na godišnjem nivou koštati i uvećanje koeficijenata okupljene u Strukovnom sindikatu. No, teba naglasiti da će ove godine biti realizirano tek pola tog iznosa, jer ova nova pravila važe od 1. jula , a do tada se ide po starom – istaknuo je Matić.

Potpisivanju kolektivnih ugovora prethodile su najave iz Neovisnog strukovnog sindikata, koji okuplja najveći broj radnika zaposlenih u zdravstvu SBK, da će stupiti u generalni štrajk ukoliko Vlada SBK ne udvolji njihovim zahtjevima.

Prethodni članakTUŽAN PRIZOR: Pogledajte kako izgleda zgrada nakon požara u “Papirnoj” (FOTO)
Sljedeći članakHematolog opisao simptome tromboze koji nastaju zbog AstraZenece