Od 1. juna za bh. građane povlašten pristup njemačkom tržištu rada

Od 1. juna za bh. građane povlašten pristup njemačkom tržištu rada

Od 1. juna 2024. godine, građani Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije će imati povlašten pristup njemačkom tržištu rada. Njemačka je odlučila povećati godišnji kontingent viza za radnike iz ovih zemalja na 50.000.

Ova odluka predstavlja značajno proširenje mogućnosti za građane zapadnog Balkana da legalno rade u Njemačkoj. Do sada je regulativa za ove zemlje bila ograničena, ali nakon usvajanja novog Zakona o imigraciji kvalificiranih radnika, Njemačka je odlučila promijeniti pravila i omogućiti veći broj radnih viza.

Prema podacima, krajem 2023. godine u Njemačkoj je bilo zaposleno 76.000 radnika iz zemalja zapadnog Balkana, što je povećanje od 22% u odnosu na prethodnu godinu. Ovo ukazuje na potrebu Njemačke za kvalificiranom radnom snagom iz inozemstva.

Uz povećanje godišnjeg kontingenta viza, u Njemačkoj su uvedene i druge promjene kako bi se olakšao proces zapošljavanja stranih radnika.

To uključuje smanjenje zaradnih ograničenja za deficitarna zanimanja, proširenje liste deficitarnih zanimanja, pojednostavljenje priznavanja stručnih kvalifikacija, i uvođenje tzv. “karte šansi” sa sistemom bodovanja.

Ove promjene su dobrodošle vijesti za građane zapadnog Balkana koji su zainteresirani za rad u Njemačkoj, a također pokazuju otvorenost Njemačke prema privlačenju talentirane radne snage iz ovih zemalja.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica