Od 100.000 djece u BiH uzrasta od 3 do 6 godina samo 13% ih ide u vrtić

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Prema podacima do kojih je došao UNICEF u toku trajanja kampanje „Vrtići za sve“, u BiH je 100.000 djece uzrasta od 3 do 6 godina, a svake godine taj broj se drastično smanjuje, piše bh. novinska agencija Patria. Ova kampanja dio je UNICEF-ovog projekta „Povećajmo mogućnosti djeci u BiH za rano učenje“.

Projekat je proveden u saradnji sa nadležnim obrazovnim institucijama, a u prošloj godini omogućio je pristup predškolskim programima za više od 7.500 mališana širom BiH.

Stopa upisa djece u predškolske ustanove u BiH iznosi samo 13,7%, dok od zemalja regiona Srbija ima čak 44% upisane djece, Makedonija 22%, Kazahstan 37%, Ukrajina 62%.

– Dijete koje ima predškolsko obrazovanje postiže bolje rezultate i to je ulaganje u budućnost. Predškolsko obrazovanje važno je i za razvoj djeteta, a to je najkvalitetnija i najbolja investicija u ovoj zemlji – kazao je Abulaban.

On je kazao da će UNICEF nastaviti podržavati ovaj projekat, ali da to nije samo odgovornost pojedinca ili UNICEF-a već države.

– Odgovor organa vlasti je pozitivan, ali potrebna je politička volja i sredstva jer predškolsko obrazovanje nije luksuz već potreba.

Abulaban je naglasio i da je stopa upisa romske djece u vrtiće 2%, ali je stopa upisa djece s poteškoćama u razvoju porastao za 17% u odnosu na postavljeni cilj.

U okviru projekta više od stotinu škola i ustanova je primilo pomoć u obliku opreme, stručnog usavršavanja odgajatelja.

Prema istraživanju, kod roditelja i djece postoji velika želja za ovakvim obrazovanjem ali se kao glavni problem pokazala nedostupnost predškolskih ustanova naročito u ruralnim područjima. S druge strane, mnogi roditelji čuvanje djece prepuštaju članovima porodice pa ih ne upisuju u vrtić.

Abulaban je još jednom potcrtao da će sva sredstva staviti na raspolaganje kako bi prava djece na predškolsko obrazovanje bilo ostvareno.