Portal 072info

Od 100.000 stranovnika u BiH od koronavirusa umre 20 osoba

cerkez 2
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Na 100.000 stanovnika u Federaciji Bosni i Hercegovini bude 18,6 smrtnih slučajeva od koronavirusa. Ta brojka na niovu države je 20,64. Sa druge strane, letalitet, odnos broja umrlih prema ukupnom broju oboljelih, je 2,7 posto. 

Ovo je za “Avaz” večeras rekao Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravstvo.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Istovremeno je u Belgiji 86,84 slučaja na 100.000 stanovnika, dok je u Španiji 63. Znači naša smrtnost od koronavirusa je tri do četiri puta manja nego u zemljama koje imaju najrazvijenije zdravstvene sisteme, poput Velike Britanije, Francuske, Španije, Italije… A to je posljedica dobrog odgovora, jer, bez obzira na to što ove cifre oboljevanja izgledaju visoke, kod nas je još malo ljudi oboljelo. To je zahvaljujući dobrim mjerama koje smo imali u vrijeme “lock downa”. Zatvorili smo na vrijeme granice, sačuvali zdravstveni sistem, kao i treću dob koja najviše umire. Najviše se koronavirusom zaražavaju osobe od 20 do 44 godine, ali najviše umiru oni koji imaju više od 55 godina. To znači da ovi koji oboljevaju najčešće su i prenosioci bolesti starijima – pojašnjava Čerkez.

BiH čeka nabavku lijeka "Remdesivir" BiH čeka nabavku lijeka “Remdesivir”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Dodao je da FBiH, što se tiče terapija u borbi sa koronavirusom, manje – više koristi standardne, koje se koriste i u Evropi i svijetu.

– Još nema terapije koja liječi COVID-19, ali ima onih koje se kombinuju i koje se koriste, a pokazuju određenu efikasnost. Mi smo na listi da dobijemo lijek “Remdesivir” kroz nabavku Evropske Unije i nadamo se da će uskoro i to biti obezbijeđeno – istakao je Čerkez.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Inače, EU je odobrila upotrebu antivirusnog lijeka “Remdesivir” u liječenju pacijenata zaraženih koronavirusom, dok je Evropska komisija dala dozvolu za stavljanje u promet ovog lijeka, koji proizvodi američka farmaceutska kompanija “Gilead Sciences”.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 9
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Kada će se nabavljati vakcina protiv Covida 19

072info.com

Video koji mora da pogleda svaki učenik: Zaštitite se od korone

072info.com

Majci iz Bugojna kazali da su joj umrli sinovi od koronavirusa, njen odgovor sve natjerao na plač

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)