Od 199 zemalja, BiH 107. po slobodi medija

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

BiH je zauzela 107. mjesto po slobodi medija, a od zemalja u regiji od nje je gora jedino Makedonija, koja je zauzela 125. mjesto, navodi se u izvještaju američkog nevladinog udruženja “Freedom House”, koje ističe kako je prošle godine zabilježen globalni pad medijskih sloboda zbog oštrih zakona i nasilja.

U izvještaju se navodi da je globalna medijska sloboda pala 2014. na svoju najnižu tačku u posljednjih deset godina.

Postotak stanovništva koje uživa slobodu medija i dalje je 14 posto u svijetu, a to znači da svaka sedma osoba živi u zemlji u kojoj se garantuje sigurnost novinara, država se minimalno upliće u medijska pitanja, a mediji nisu pod zakonskim ili privrednim pritiscima, navodi “Freedom House” u izvještaju “Sloboda medija 2015”, objavljenom danas.

Prvo mjesto na popisu kao medijski slobodne zemlje dijele Norveška i Švedska.

S rejtingom 40, Hrvatska je ostvarila blagi napredak i s 83 mjesta za 2013. došla na 80. mjesto među 199 zemalja za 2014. u grupi medijski djelimično slobodnih zemalja i to mjesto dijeli sa Srbijom i Indijom.

ČITAJ JOŠ:  Muharem Spahić iz Kotorskog kod Doboja: Otkrio sedam tijela, ali sina Amira ne može pronaći

Među medijski slobodne zemlje svrstane su Slovenija na 41., te Austrija na 31. mjestu. Kao i Hrvatska djelimično su slobodne Italija na 64., Mađarska na 71. i Crna Gora na 78. mjestu. Iza Hrvatske su, pak, Albanija i Kosovo koji dijele 97. mjesto, nakon kojih dolaze BiH i Makedonija.

“Iako je Evropa zadržala najviši nivo medijske slobode u svijetu, njen regionalni prosječni rejting je zabilježio pad drugu godinu zaredom 2014. Tokom prošle decenije, postupna erozija pravnog i privrednog okruženja, kao i onemogućavanje novinara da lično prate događaje, dovela je do drugog najvećeg pada Evrope u svijetu od 2004. nakon Euroazije”, kaže se u izvještaju.

Posmatrana na posebnom popisu evropskih zemalja, Hrvatska je 34. od 42. evropske zemlje. Iza nje su redom Rumunjska, Albanija, Kosovo, BiH, Grčka, Makedonija te Turska na posljednjem 42. mjestu.

ČITAJ JOŠ:  SDP: Vlada ZDK odgovorna za uskraćivanje zdravstvene zaštite

SAD su zauzele 31. mjesto među medijski slobodnim zemljama.

Posljednja u grupi medijski neslobodnih zemalja je Sjeverna Koreja na 199. mjestu. U grupi deset najgorih također su Bjelorusija, Krim, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Sirija, Turkmenistan i Uzbekistan. U tim zemljama nezavisni mediji ili ne postoje ili jedva mogu djelovati.

“Mediji su glas režima, pristup građana nepristranim informacijama je krajnje ograničen, a neslaganje se rješava zatvaranjem, mučenjem i drugim oblicima represije”, navodi se u izvještaju.

Ovogodišnji izvještaj dokumentira porast prijetnji nezavisnom novinarstvu: od vlada koje koriste legalna sredstva za kontrolu informacija, naoružanih grupa zbog kojih je izvještavanje postalo aktivnost koja može dovesti život u opasnost i vlasnika medija koji manipuliraju praćenjem vijesti zbog osobnih ili stranačkih interesa.

Istovremeno, kako se navodi, obnovljen je globalni interes za vrijednosti slobode izražavanja nakon užasnog nasilja nad novinarima, naročito okrutnih ubistava novinara koje je počinila Islamska država i napada u januaru na redakciju “Charlie Hebdoa” u Parizu. I dok najgori napadi na globalni pristup vijestima i informacije dolaze iz autoritarnih država, militantnih grupa i organiziranog kriminala, demokratske vlade svojim potezima rizikuju da pridonesu tom problemu prerevnim odgovorima na govor mržnje i propagandu.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA Javni oglas za izdavanje u zakup poslovnih prostora

“Širok i rastući raspon prijetnji medijskoj slobodi širom svijeta predstavlja veliki izazov demokratskim vrijednostima. Odgovor na taj izazov zahtijeva kolektivno priznanje da sva kršenja slobode medija – i brutalno nasilna i naizgled banalna ili racionalna – ograničavaju tržište ideja koje leže u srži slobodnog i demokratskog društva”, dodaje se u izvještaju.

“Freedom House” je američka nevladina organizacija koja promoviše demokratiju, političke slobode i ljudska prava.

fena

GODISNJICA
MARKETING