1636303126 poplave pkg 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 8, 2021 @ 8:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti
FIXGEHALT

Šta se uradilo na zaštiti od poplava od 2014. do danas pitanje je koje se ovih dana postavlja? Aktivisti upozoravaju da brojna korita rijeka ne samo da nisu osigurana, već su i devastirana gradnjom minihidrocentrala.

NER FIT

Ko je dao dozvolu, smije li se benzinska pumpa graditi uz rijeku? Jesu li ispoštovani svi propisi pitanja su koja su se otvorila nakon što je klizište zaprijetilo da odnese pumpu SAS, ali i most u blizini nje. Vlasnik preduzeća SAS uvjerava sve je u skladu sa zakonom.

“Imali smo građevinsku dozvolu od ministarstva građevinarstva Republike Srpske, a objekat je od rijeke, oko 15 metara je bilo našeg zemljišta. Ali stihija je odnijela svu tu zemlju i došlo je do objekta”, kazao je za N1 Miodrag Stojanović, vlasnik SAS pumpe.

Samo par kilometara uzvodno od ove pumpe preduzeće SAS izgradilo je minihidrocentralu. Vlasnik odbacuje moguću vezu između centrale i nepogode koja je i njega zadesila.

Tekst se nastavlja nakon reklame

“To nije branska hidrocentrala, nas su obavjestili iz elektroprivrede da ih otvorimo i pustimo, da nemamo vodu, nikakve zalihe. Međutim, hidrocentrala iznad Bogatići problem koji je federalnom dijelu, bila je velika količina vode i oni su bili prinuđeni da bi spasili da im ne pukne brana”, dodao je Stojanović.

Od pucanja rezervoara sa gorivom i ekološke katastrofe nije strahovao direktor voda Srpske Miroslav Milovanović, kaže imao je uvjeravanja vlasnika pumpe da je sve pod kontrolom.

“Ja sam siguran da tu ta benzinska pumpa nije bila da bi šteta bila veća, jer je ona na neki način brana pred taj most. Uvjeren sam da sama benzinska pumpa nije bila uzrok.)) ((Imali smo uvjeravanja sa njihove strane da li je sve urađeno u skladu sa projektom na osnovu tih garancija sam bio 90% siguran da neće biti katastrofe, i ispostavilo se kao tačno”, kazao je Miroslav Milovanović, direktor Voda Srpske.

Analizirajući uzroke poslednjih poplava stručnjaci upozoravaju upravo na minihidrocentrala. Vlada RS poništila je više od 60 koncesija za gradnju minihidrocentrala uvjerava premijer Radovan VIšković no one koje su ispunile uslove ne mogu jer bi uslijedile tužbe koncesionara.

“Ko dodjeli sve to koncesije i kada se dadoše tim ljudima? To je bilo 2006. godine na odlasku Vlade SDS kada su bukvalno u toku noći ili dana podjelili preko 200 koncesija. Sada hito ili ne htio, ili Vlada ne možemo te koncesije poništiti jer ne možete danas hoćete a sutra nećete”, dodaje Radovan Višković, premijer RS.

Kolike su, i da li su štete nastale gradnjom malih centrala tek će se utvrđivati. Za sve koji žive u dolini Željeznice i Bosne važno je da nije došlo do izlivanja goriva na ovoj pumpi. Do toga, vlasnik uvjerava nije ni moglo doći jer su rezervoari udaljeni od obale, sa druge strane same stanice.

LIDER