Portal 072info

Od 2016. građani BiH lakše do posla u Njemačkoj

Od 1. januara 2016. građani BiH, Albanije, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije, zemalja tzv. Zapadnog Balkana, lakše će se zapošljavati u Njemačkoj. 

Kako je objavio Savezni ured za migracije i izbjeglice (BAMF), a prenio Hrvatski svjetski kongres u Njemačkoj, kako bi se lakše zaposlili u Njemačkoj građani ovih zemalja u svojoj domovini mogu podnijeti zahtjev za izdavanje boravišne dozvole u nadležnoj ambasadi SR Njemačke. Ako je riječ o ljudima koji već žive u Njemačkoj i zatražili su azil, ove osobe nakon 1. novembra 2015. godine moraju napustiti Njemačku, ako tamo žive i ako su podnijeli zahtjev za azil nakon 1. januara, a prije 1. novembra 2015. godine. Nakon toga u svojoj domovini mogu podnijeti zahtjev za izdavanje boravišne dozvole.

Preduvjeti su:

– Potrebno je imati konkretnu, obvezujuću ponudu za zaposlenje na radno mjesto u Njemačkoj.

– Ne smije postojati osoba iz Njemačke ili zemlje Evropske Unije koja bi stajala na raspolaganju za to slobodno radno mjesto.

– Plaća nesmije biti manja od one drugih posloprimatelja na uporedivim radnim mjestima.

Nisu potrebne posebne kvalifikacije.

Za daljnje informacije obratite se:

Centralnoj strukovnoj službi za posredovanje osoba iz inostranstva i kvalificirane radne snage (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung (ZAV)) – kontakt pod brojem: 0049 228 713-1414 (samo na njemačkom/engleskom jeziku).

Online-burza za radna mjesta Savezne agencije za rad

Zemlje Zapadnog Balkana smatraju se zemljama sigurnog porijekla. Zbog toga njihovi državljani nemaju skoro nikakve šanse da u Njemačkoj budu priznati kao izbjeglice te ovim postupkom mogu izbjeći eventualni izgon iz zemlje.

Regulacija je vremenski ograničena do 2020.godine.

Podijelite članak